Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli podsumowuje konkursy jakie zostały zorganizowane w bieżącym roku szkolnym. 12 czerwca o godzinie 12.00 w I Liceum w Wodzisławiu Śląskim zostaną wręczone wyróżnienia dla zwycięzców.
Nasi uczniowie również znajdą się w gronie najlepszych!
28 marca sześcioro uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w powiatowym konkursie kelnerskim pt. „Wiosenny stół pięknie nakryty”. Byli to: Angelika Paulus i Krzysztof Firut z klasy 4Ta, Justyna Czorny i Ewelina Ledwoń z 3Ta oraz Sonia Kula i Natalia Norek z 2Tb. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. oraz Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli. Patronat objął Dom Gościnny „Jordan” w Wodzisławiu Śl. Zadanie konkursowe obejmowało nakrycie i dekorację stołu zgodnie z tematem oraz sztuką kelnerską, tj. z zachowaniem wszystkich zasad związanych z nakrywaniem i dekorowaniem stołów. Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, zaskoczyli nas niezwykłą pomysłowością, oryginalnością i estetyką przygotowanych stołów.
Pierwsze miejsce zajęli uczniowie naszej szkoły – Angelika Paulus i Krzysztof Firut z klasy 4Ta.
Do udziału w konkursie młodzież przygotowywała pani Iwona Wrożyna.
Nasza młodzież już na miejscu. Podróż do Włoch przebiegła bez zakłóceń, wszystko w należytym porządku.
Dziś rozpoczyna się praktyka uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik handlowiec.
17 marca uczniowie naszej szkoły, głównie klas o profilu gastronomicznym, wzięli udział, na zaproszenie organizatorów, w pierwszej edycji „Food Show” – święta żywności i kulinariów. Impreza odbywała się przez trzy dni w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i gromadziła rzesze pasjonatów kuchni i dobrego jedzenia. Wśród atrakcji, które czekały na naszą młodzież należy wymienić m. in. targi żywności, pokazy kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni, a także degustacja przygotowywanych przez nich potraw i prezentowanych przez wystawców produktów. Uczniowie wrócili z „Food Show” bardzo zadowoleni. Udział w tym wydarzeniu był dla nich niezwykle ciekawym i pożytecznym doświadczeniem, wspaniałą okazją do poszerzenia swojej wiedzy z zakresu żywności i gotowania. Umożliwiła im to degustacja zarówno tradycyjnych, jak i nowych produktów, ulotki i foldery zabrane do domu, a także możliwość zadawania pytań ekspertom z dziedziny żywienia i mistrzom gotowania. A najważniejsze, że było bardzo apetycznie, a w dodatku w przemiłej atmosferze. Młodzież czeka już na drugą edycję tego wspaniałego kulinarnego święta.
Iwona Wrożyna
W dniu 14 lutego z okazji Walentynek odbył się konkurs kelnerski skierowany do wszystkich uczniów klas o profilu gastronomicznym. W konkursie wzięło udział 5 dwuosobowych zespołów. Byli to uczniowie klasy drugiej, trzeciej i czwartej kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zadanie konkursowe obejmowało nakrycie i dekorację stołu zgodnie z okazją. Ocenie podlegał właściwy dobór bielizny i zastawy stołowej, elementów dekoracyjnych, zachowanie wszystkich zasad nakrywania i dekorowania stołów, przede wszystkim zaś pomysłowość, oryginalność i estetyka nakrycia. Jury miało bardzo trudne zadanie, aby wyłonić zwycięzców. Wszystkie stoły robiły niezwykłe wrażenie, a atmosfera jaką stworzyli uczniowie podczas konkursu była prawdziwym balsamem dla duszy. W gronie zwycięzców znaleźli się:
Wyróżnienie za udział w konkursie otrzymały uczennice klasy 3Ta- Justyna Czorny i Ewelina Ledwoń oraz uczennice klasy 2Tb – Paulina Firut i Kinga Westerlich. Oprócz nagród, które zakupiła szkoła zwycięskie zespoły otrzymały też nagrody ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego. Zostały one wręczone przez P. Julię Kloc-Kondracką i P. Roberta Lepkowskiego, których mieliśmy zaszczyt gościć w naszej szkole. Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział, za ogromne zaangażowanie. Wasze umiejętności i kreatywność przekroczyły nasze oczekiwania. Zapraszamy i zachęcamy do dalszej współpracy.
14 lutego świętowaliśmy DZIEŃ ZAKOCHANYCH. W naszej szkole, odbyły się dwa konkursy - gastronomiczny "SŁODKIE WALENTYNKI" oraz kelnerski "MAGICZNY STOLIK ZAKOCHANYCH".Rywalizację uświetnili przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego z Katowic. Agencja ufundowała dodatkowe nagrody dla zwycięzców.
I miejsce - za CZEKOLADOWE BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z SORBETEM MALINOWYM- Marta Sędzimir i Natalia Michałek - kl. 3aII miejsce - za FONDANT CZEKOLADOWY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ZIEMIĄ MIGDAŁOWĄ - Nikola Glenc i Dawid Franiczek - kl. 1Tc III miejsce - za HERBATNIKOWE DELICJE - Martyna Wysłucha i Nikoletta Truszkowska - kl. 2Tb.
Za magiczne stoliki zakochanych nagrody otrzymali - I miejsce - Mateusz Kubiak i Karol Krakowczyk - kl. 4Ta, II miejsce Natalia Moric i Jagoda Kuczera - kl. 3Ta, III miejsce - Natalia Norek i Sonia Kula - kl. 2Tb.
Wszystkim biorącym udział bardzo dziękujemy i gratulujemy sukcesów!
Uczniowie klasy I Tc, Nikola Glenc i Dawid Franiczek reprezentowali naszą szkołę w VIII Bielskim Konkursie Kulinarnym, który odbył się 16.02 2017 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej.Głównym celem konkursu było promowanie wśród młodzieży tradycji kulinarnych.Temat konkursu "Finezja smaku potraw półmięsnych z uwzględnieniem ciasta, mięsa, marchwi i miodu".Nikola sporządziła "Placuszki z czarnuszką przekładane mięsem w sosie szpinakowym i wiśniowo-miodowym z karmelizowaną marchewką".Dawid natomiast "Roladkę z ciasta pierogowego/puree z marchewki/sos miodowo-musztardowo-pomarańczowy/śmietana limonkowo-miętowa".Nasi uczniowie wspaniale się zaprezentowali. Mimo, że nie znaleźli się w pierwszej trójce konkurs dostarczył im wielu wrażeń i emocji. Był dla nich dobrą lekcją, która będzie procentować w przyszłości.
Alicja Pawliczek
W środę 9 listopada w wodzisławskim Ekonomiku odbył się konkurs gastronomiczny pod tytułem "ŚLĄSKA KACZKA SOUS VIDE". Nasi uczniowie - Angelika Paulus oraz Krzysztof Firut reprezentowali naszą szkołę przygotowując potrawę pod nazwą "Kaczka z puree z czerwonej kapusty z sosem, batatem i wodzionką".
foto p.Iwona Wrożyna
Uczniowie klasy 4Ta kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dzięki wizycie w poradni dietetycznej DIETIKON w dniu 2 listopada mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego. Panie prowadzące poradnię – Alicja Czakon i Barbara Herok udzieliły naszym uczniom wiele cennych wskazówek, jak zdrowo i rozsądnie się odżywiać, jak utracić zbędne kilogramy, czy też poprawić stan odżywienia. Wykonały również chętnym osobom badanie składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz dokonały analizy wyników. Dziękujemy serdecznie za miłe przyjęcie, poświęcony czas, a przede wszystkim za cenne porady żywieniowe oraz zapoznanie uczniów z tajnikami zawodu dietetyka. Mamy nadzieję na dalszą współpracę.
21 października odbył się szkolny konkurs kulinarny pod nazwą "POTRAWY Z DROBIU W NAWIĄZANIU DO KUCHNI ŚLĄSKIEJ W NOWOCZESNEJ ARANŻACJI". Dziękujemy uczniom Naszej szkoły za udział i niesamowite pomysły na potrawy!!! Cieszymy się z zainteresowania rywalizacją i z Waszej odwagi w kreowaniu śląskich "klasyków" w wersji nowoczesnej. Uczniowie, którzy stworzyli najciekawsze i najsmaczniejsze dania to: I miejsce - Krzysztof Firut kl 4Ta (kaczka w sosie pomarańczowo - musztardowym z czerwoną kapustą i wodzionką), II miejsce - Natalia Michałek kl. 3a (roladki z suszonymi pomidorami i mozarellą z kluseczkami z batatów), III miejsce - Dawid Franiczek kl. 1Tc (udka z kaczki pieczone w soli, z gruszką winną i żurawiną oraz kluski śląskie z sezamem i miodem), pozostali uczestnicy; Nikola Glenc kl. 1 Tc (pierś z kaczki na puree z selera i pietruszki z kluskami śląskimi w sosie koperkowym z czerwoną kapustą), Dominik Baron kl. 2Tb (roladki z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem, z kluskami śląskimi na surówce z marchewki i jabłka) oraz Mateusz Flegel kl. 1 Tc (gulasz drobiowy z kluskami śląskimi z sałatką grecką).
M. Janecka, A. Pawliczek
25 października 2016 r. Krzysztof Firut reprezentował naszą szkołę w VIII Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy w ZSEG w Cieszynie. Tematem konkursu były „Potrawy z ciasta ziemniaczanego”. Krzysztof sporządził „ Kopytka z czarnuszką i miętą na sosie borówkowym, oprószane ziemią z owocami”. Nie znalazł się w pierwszej trójce, ale został pozytywnie dostrzeżony przez szefa jednej z restauracji w Ustroniu i zaproszony do współpracy. Krzysztof swoje potrawy sporządza wykorzystując nowoczesne techniki i elementy kuchni molekularnej.
Alicja PawliczekZdjęcia wykonał: Dawid Franiczek kl. I Tc
„5 RAZY DZIENNIE KOLOROWA UCZTA” Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 18-21 października. Temat podyktowany został zmianą, jaka nastąpiła w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016. Bohaterami tych dni były warzywa i owoce, gdyż one „awansowały” na 1 miejsce w nowej piramidzie, co oznacza, że mamy ich spożywać najwięcej. One powinny być podstawą naszej diety. Druga zasada zdrowego żywienia brzmi – „Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce”. Powinniśmy je spożywać co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej pięciu porcjach, z tego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Każda zaś większa ilość i liczba porcji warzyw i owoców dziennie przynosi dalsze korzyści dla zdrowia. Dieta bogata w warzywa i owoce dostarczające nam wielu bioaktywnych związków w istotny sposób zmniejsza zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz wydłuża długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia 2016 znalazły się u jej podstawy. Poprzez obchody Światowego Dnia Żywności staraliśmy się jak najszerzej zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi warzyw i owoców oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do jak najszerszego włączenia ich do swojej diety. Przez cztery dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły oraz świeże aromatyczne warzywa i owoce. Na długich przerwach mogliśmy rozkoszować się przysmakami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej. Oczywiście w roli głównej wystąpiły warzywa i owoce (świeże owoce i warzywa, kanapki z chrupiącego chleba z warzywami, soki owocowe i owocowo-warzywne świeżo wyciskane, zupy krem z dyni i brokułów, ciasta z marchewką i dynią, musy owocowe, napoje mieszane, koktajle na bazie mleka i owoców). Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom (szczególnie Pani Jolancie Schewior oraz Paniom prowadzącym zajęcia w pracowni gastronomicznej), rodzicom oraz Piekarni Fojcik z Rybnika.
31 maja odbyły się w naszej szkole oraz w Restauracji „Leśna Perła” w Radlinie II Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów. Uczniowie ZSP nr 2 zajęli trzecie miejsca w obu konkursach. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom Mistrzostw.Przedstawiamy zwycięzców II MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KUCHARZY:I miejsce - Krystian Piątek, Marcin Ochnik - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w GarwolinieII miejsce - Laura Dworniczak, Małgorzata Kabis - Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych z ChorzowaIII miejsce - Angelika Paulus, Krzysztof Firut - Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w RydułtowachorazII MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KELNERÓW:I miejsce - Mateusz Czamara - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w GarwolinieII miejsce - Agnieszka Rubaj - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO z Siemianowic ŚląskichIII miejsce - Kamila Szczutkowska - Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach
Krzysztof Firut uczeń 3 klasy Technikum w Rydułtowach, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zajął II miejsce w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym pod hasłem „Finezja smaków potraw z makaronów” zorganizowanym przez ZSGiH w Bielsku-Białej.
Otrzymał również nagrodę za najlepszą potrawę Komisji VIP. Został wybrany spośród 16 uczestników, co świadczy o „finezji smaku” przygotowanej przez niego potrawy. Każdy uczeń w ciągu 90 minut miał przygotować 4 porcje potrawy, której podstawowym składnikiem był makaron. Zawodnicy wchodzili do pracowni gastronomicznej co 15 min. i każdy musiał zrobić makaron od podstaw. Rywalizacja i konkurencja była ogromna. W jury zasiadało wielu znanych szefów kuchni z całej Polski. Krzysiek sporządził „Mufinkę z pomarańczami i kaczką na leśnym mchu”. W skład potrawy wchodził m.in. żel, który został wykonany z tekstur molekularnych. Krzysiek ukończył kurs kuchni molekularnej w Akademii Molekularnej Jeana Bosa. Kuchnia molekularna to zresztą jego pasja. Wrócił z Bielska z wieloma nagrodami i z apetytem na następne.
W nagrodę laureaci konkuru "100 pomysłów na pierogi" mieli okazję uczestniczyć w pokazie prowadzonym przez członków Stowarzyszenia Kelnerów Polskich:panią Adrianę Gajek oraz Piotra Boreckiego .
19 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śląskim odbyła się V edycja "Śląska Jesień Kulinarna" pt. "Śląski finger food". Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus i Krzysztof Firut.
Zajęli II miejsce!
Przygotowali przekąski w 3 różnych formach z wykorzystaniem fileta śledziowego a'la matias, suszonych pomidorów oraz papryki smażonej w zalewie. Przekąski te miały być podane w małych pojemniczkach finger food.Angelika: Jesteśmy bardzo zaskoczeni z takiego wyniku. Poświeciliśmy dużo pracy w przygotowanie konkursowych potraw. Krzysztof: Przystawki, które wykonywaliśmy miały zawierać nowoczesną odsłonę Śląskiej tradycji. Jedną z przystawek był "Pijany śledź", w którego skład wchodził śledź a'la matias, śmietana, limonka, mięta oraz kawior z Whisky. Kolejną z przystawek była "Dekonstrukcja krupnioka", to połączenie tradycji śląskiej z nowoczesnymi metodami takimi jak np. mus ze smażonej papryki w zalewie z dodatkiem tekstur molekularnych. Pomysłem była również "Imbirowa Kuropatwa pod pumperniklem". Delikatne mięso podkreślał żel imbirowo-pomarańczowy, suszone pomidory w postaci musu i do tego kruszony pumpernikiel.Angelika: Nagrody, które dostaliśmy zapewne przydają się nam w dalszych pracach. Puchar i dyplomy to ngroda za ciężką pracę jaką włożyliśmy w przygotowania.Krzysztof: Dziękujemy Gronu Pedagogicznemu i Dyrekcji za wsparcie i pomoc w realizowaniu swoich pomysłów.
Alicja Pawliczek i Angelika Paulus
Strona 3 z 7
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.