ul. Obywatelska 30, 44-280 Rydułtowy
 Pon - Pt 8.00-15.00

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

  • Tytuł - obraz 1
  • Tytuł - obraz 2
  • Tytuł - obraz 3
  • Tytuł - obraz 4
  • Tytuł - obraz 5
  • Tytuł - obraz 6

„Wiosenny stół pięknie nakryty” – powiatowy konkurs kelnerski

Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli podsumowuje konkursy jakie zostały zorganizowane w bieżącym roku szkolnym.
12 czerwca o godzinie 12.00 w I Liceum w Wodzisławiu Śląskim zostaną wręczone wyróżnienia dla zwycięzców.

Nasi uczniowie również znajdą się w gronie najlepszych!

28 marca sześcioro uczniów naszej szkoły kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w powiatowym konkursie kelnerskim pt. „Wiosenny stół pięknie nakryty”. Byli to: Angelika Paulus i Krzysztof Firut z klasy 4Ta, Justyna Czorny i Ewelina Ledwoń z 3Ta oraz Sonia Kula i Natalia Norek z 2Tb. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. oraz Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli.
Patronat objął Dom Gościnny „Jordan” w Wodzisławiu Śl.
Zadanie konkursowe obejmowało nakrycie i dekorację stołu zgodnie z tematem oraz sztuką kelnerską, tj. z zachowaniem wszystkich zasad związanych z nakrywaniem i dekorowaniem stołów. Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, zaskoczyli nas niezwykłą pomysłowością, oryginalnością i estetyką przygotowanych stołów.

Pierwsze miejsce zajęli uczniowie naszej szkoły – Angelika Paulus i Krzysztof Firut z klasy 4Ta.

Do udziału w konkursie młodzież przygotowywała pani Iwona Wrożyna.

Rimini - dzień pierwszy

Nasza młodzież już na miejscu. Podróż do Włoch przebiegła bez zakłóceń, wszystko w należytym porządku.

Dziś rozpoczyna się praktyka uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik handlowiec.

rimini 1 rimini 2 rimini 3

„Food Show” – najbardziej apetyczna impreza w regionie

17 marca uczniowie naszej szkoły, głównie klas o profilu gastronomicznym, wzięli udział, na zaproszenie organizatorów, w pierwszej edycji „Food Show” – święta żywności i kulinariów.
Impreza odbywała się przez trzy dni w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i gromadziła rzesze pasjonatów kuchni i dobrego jedzenia. Wśród atrakcji, które czekały na naszą młodzież należy wymienić m. in. targi żywności, pokazy kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni, a także degustacja przygotowywanych przez nich potraw i prezentowanych przez wystawców produktów. Uczniowie wrócili z „Food Show” bardzo zadowoleni.
Udział w tym wydarzeniu był dla nich niezwykle ciekawym i pożytecznym doświadczeniem, wspaniałą okazją do poszerzenia swojej wiedzy z zakresu żywności i gotowania. Umożliwiła im to degustacja zarówno tradycyjnych, jak i nowych produktów, ulotki i foldery zabrane do domu, a także możliwość zadawania pytań ekspertom z dziedziny żywienia i mistrzom gotowania. A najważniejsze, że było bardzo apetycznie, a w dodatku w przemiłej atmosferze.
Młodzież czeka już na drugą edycję tego wspaniałego kulinarnego święta.

Iwona Wrożyna

Magiczny stolik zakochanych

W dniu 14 lutego z okazji Walentynek odbył się konkurs kelnerski skierowany do wszystkich uczniów klas o profilu gastronomicznym. W konkursie wzięło udział 5 dwuosobowych zespołów. Byli to uczniowie klasy drugiej, trzeciej i czwartej kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zadanie konkursowe obejmowało nakrycie i dekorację stołu zgodnie z okazją. Ocenie podlegał właściwy dobór bielizny i zastawy stołowej, elementów dekoracyjnych, zachowanie wszystkich zasad nakrywania i dekorowania stołów, przede wszystkim zaś pomysłowość, oryginalność i estetyka nakrycia. Jury miało bardzo trudne zadanie, aby wyłonić zwycięzców. Wszystkie stoły robiły niezwykłe wrażenie, a atmosfera jaką stworzyli uczniowie podczas konkursu była prawdziwym balsamem dla duszy. W gronie zwycięzców znaleźli się:

  1. Karol Krakowczyk i Mateusz Kubiak z klasy 4Ta – 1 miejsce
  2. Jagoda Kuczera i Natalia Moric z klasy 3Ta – 2 miejsce
  3. Sonia Kula i Natalia Norek z klasy 2Tb – 3 miejsce

Wyróżnienie za udział w konkursie otrzymały uczennice klasy 3Ta- Justyna Czorny i Ewelina Ledwoń oraz uczennice klasy 2Tb – Paulina Firut i Kinga Westerlich. Oprócz nagród, które zakupiła szkoła zwycięskie zespoły otrzymały też nagrody ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego. Zostały one wręczone przez P. Julię Kloc-Kondracką i P. Roberta Lepkowskiego, których mieliśmy zaszczyt gościć w naszej szkole. Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział, za ogromne zaangażowanie. Wasze umiejętności i kreatywność przekroczyły nasze oczekiwania. Zapraszamy i zachęcamy do dalszej współpracy.

Iwona Wrożyna

Słodkie Walentynki

14 lutego świętowaliśmy DZIEŃ ZAKOCHANYCH.
W naszej szkole, odbyły się dwa konkursy - gastronomiczny "SŁODKIE WALENTYNKI" oraz kelnerski "MAGICZNY STOLIK ZAKOCHANYCH".
Rywalizację uświetnili przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego z Katowic. Agencja ufundowała dodatkowe nagrody dla zwycięzców.

I miejsce - za CZEKOLADOWE BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z SORBETEM MALINOWYM- Marta Sędzimir i Natalia Michałek - kl. 3a
II miejsce - za FONDANT CZEKOLADOWY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ZIEMIĄ MIGDAŁOWĄ - Nikola Glenc i Dawid Franiczek - kl. 1Tc
III miejsce - za HERBATNIKOWE DELICJE - Martyna Wysłucha i Nikoletta Truszkowska - kl. 2Tb.

Za magiczne stoliki zakochanych nagrody otrzymali - I miejsce - Mateusz Kubiak i Karol Krakowczyk - kl. 4Ta, II miejsce Natalia Moric i Jagoda Kuczera - kl. 3Ta, III miejsce - Natalia Norek i Sonia Kula - kl. 2Tb. 

Wszystkim biorącym udział bardzo dziękujemy i gratulujemy sukcesów! 

VIII Bielski Konkurs Kulinarny

 Uczniowie klasy I Tc, Nikola Glenc i Dawid Franiczek reprezentowali naszą szkołę w VIII Bielskim Konkursie Kulinarnym, który odbył się 16.02 2017 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej.

Głównym celem konkursu było promowanie wśród młodzieży tradycji kulinarnych.
Temat konkursu "Finezja smaku potraw półmięsnych z uwzględnieniem ciasta, mięsa, marchwi i miodu".
Nikola sporządziła "Placuszki z czarnuszką przekładane mięsem w sosie szpinakowym i wiśniowo-miodowym z karmelizowaną marchewką".
Dawid natomiast "Roladkę z ciasta pierogowego/puree z marchewki/sos miodowo-musztardowo-pomarańczowy/śmietana limonkowo-miętowa".

Nasi uczniowie wspaniale się zaprezentowali. Mimo, że nie znaleźli się w pierwszej trójce konkurs 
dostarczył im wielu wrażeń i emocji. Był dla nich dobrą lekcją, która będzie procentować w przyszłości.

Alicja Pawliczek

Śląska kaczka sous vide

W środę 9 listopada w wodzisławskim Ekonomiku odbył się konkurs gastronomiczny pod tytułem "ŚLĄSKA KACZKA SOUS VIDE".
Nasi uczniowie - Angelika Paulus oraz Krzysztof Firut reprezentowali naszą szkołę przygotowując potrawę pod nazwą "Kaczka z puree z czerwonej kapusty z sosem, batatem i wodzionką".

Przygotowywanie fondue czekoladowego

foto p.Iwona Wrożyna

foto p.Iwona Wrożyna

Z wizytą u dietetyka

Uczniowie klasy 4Ta kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dzięki wizycie w poradni dietetycznej DIETIKON w dniu 2 listopada mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego.
Panie prowadzące poradnię – Alicja Czakon i Barbara Herok udzieliły naszym uczniom wiele cennych wskazówek, jak zdrowo i rozsądnie się odżywiać, jak utracić zbędne kilogramy, czy też poprawić stan odżywienia. Wykonały również chętnym osobom badanie składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz dokonały analizy wyników.
Dziękujemy serdecznie za miłe przyjęcie, poświęcony czas, a przede wszystkim za cenne porady żywieniowe oraz zapoznanie uczniów z tajnikami zawodu dietetyka. Mamy nadzieję na dalszą współpracę.

Iwona Wrożyna

Konkurs kulinarny

21 października odbył się szkolny konkurs kulinarny pod nazwą "POTRAWY Z DROBIU W NAWIĄZANIU DO KUCHNI ŚLĄSKIEJ W NOWOCZESNEJ ARANŻACJI". Dziękujemy uczniom Naszej szkoły za udział i niesamowite pomysły na potrawy!!! Cieszymy się z zainteresowania rywalizacją i z Waszej odwagi w kreowaniu śląskich "klasyków" w wersji nowoczesnej.
Uczniowie, którzy stworzyli najciekawsze i najsmaczniejsze dania to: I miejsce - Krzysztof Firut kl 4Ta (kaczka w sosie pomarańczowo - musztardowym z czerwoną kapustą i wodzionką), II miejsce - Natalia Michałek kl. 3a (roladki z suszonymi pomidorami i mozarellą z kluseczkami z batatów), III miejsce - Dawid Franiczek kl. 1Tc (udka z kaczki pieczone w soli, z gruszką winną i żurawiną oraz kluski śląskie z sezamem i miodem), pozostali uczestnicy; Nikola Glenc kl. 1 Tc (pierś z kaczki na puree z selera i pietruszki z kluskami śląskimi w sosie koperkowym z czerwoną kapustą), Dominik Baron kl. 2Tb (roladki z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem, z kluskami śląskimi na surówce z marchewki i jabłka) oraz Mateusz Flegel kl. 1 Tc (gulasz drobiowy z kluskami śląskimi z sałatką grecką).

M. Janecka, A. Pawliczek

Konkurs gastronomiczny w Cieszynie

25 października 2016 r. Krzysztof Firut reprezentował naszą szkołę w VIII Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy w ZSEG w Cieszynie. Tematem konkursu były „Potrawy z ciasta ziemniaczanego”. Krzysztof sporządził „ Kopytka z czarnuszką i miętą na sosie borówkowym, oprószane ziemią z owocami”. Nie znalazł się w pierwszej trójce, ale został pozytywnie dostrzeżony przez szefa jednej z restauracji w Ustroniu i zaproszony do współpracy. Krzysztof swoje potrawy sporządza wykorzystując nowoczesne techniki i elementy kuchni molekularnej.

14876405 1338248089541355 1752293379857512562 o  14890611 1338248399541324 6161858724480723076 o

Alicja Pawliczek
Zdjęcia wykonał: Dawid Franiczek kl. I Tc

Światowy Dzień Żywności

„5 RAZY DZIENNIE KOLOROWA UCZTA” Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 18-21 października.
Temat podyktowany został zmianą, jaka nastąpiła w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016. Bohaterami tych dni były warzywa i owoce, gdyż one „awansowały” na 1 miejsce w nowej piramidzie, co oznacza, że mamy ich spożywać najwięcej. One powinny być podstawą naszej diety.
Druga zasada zdrowego żywienia brzmi – „Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz.
Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce”. Powinniśmy je spożywać co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej pięciu porcjach, z tego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Każda zaś większa ilość i liczba porcji warzyw i owoców dziennie przynosi dalsze korzyści dla zdrowia.
Dieta bogata w warzywa i owoce dostarczające nam wielu bioaktywnych związków w istotny sposób zmniejsza zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz wydłuża długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia 2016 znalazły się u jej podstawy. Poprzez obchody Światowego Dnia Żywności staraliśmy się jak najszerzej zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi warzyw i owoców oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do jak najszerszego włączenia ich do swojej diety.
Przez cztery dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły oraz świeże aromatyczne warzywa i owoce. Na długich przerwach mogliśmy rozkoszować się przysmakami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej.
Oczywiście w roli głównej wystąpiły warzywa i owoce (świeże owoce i warzywa, kanapki z chrupiącego chleba z warzywami, soki owocowe i owocowo-warzywne świeżo wyciskane, zupy krem z dyni i brokułów, ciasta z marchewką i dynią, musy owocowe, napoje mieszane, koktajle na bazie mleka i owoców).
Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom (szczególnie Pani Jolancie Schewior oraz Paniom prowadzącym zajęcia w pracowni gastronomicznej), rodzicom oraz Piekarni Fojcik z Rybnika. 

Iwona Wrożyna

II Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów

31 maja odbyły się w naszej szkole oraz w Restauracji „Leśna Perła” w Radlinie II Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów.
Uczniowie ZSP nr 2 zajęli trzecie miejsca w obu konkursach. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom Mistrzostw.

Przedstawiamy zwycięzców 

II MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KUCHARZY:

I miejsce - Krystian Piątek, Marcin Ochnik - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie
II miejsce - Laura Dworniczak, Małgorzata Kabis - Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych z Chorzowa
III miejsce - Angelika Paulus, Krzysztof Firut - Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach
oraz

II MIĘDZYNARODOWYCH MISTRZOSTW GASTRONOMICZNYCH MŁODYCH KELNERÓW:

I miejsce - Mateusz Czamara - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie
II miejsce - Agnieszka Rubaj - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO z Siemianowic Śląskich
III miejsce - Kamila Szczutkowska - Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach

 

Nasz kolejny wielki gastronomiczny sukces

Krzysztof Firut uczeń 3 klasy Technikum w Rydułtowach, kształcący się  w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zajął II miejsce
w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym pod hasłem „Finezja smaków potraw z makaronów” zorganizowanym przez ZSGiH w Bielsku-Białej.

 

Otrzymał również nagrodę za najlepszą potrawę Komisji VIP. Został wybrany spośród 16 uczestników, co świadczy o „finezji smaku” przygotowanej przez niego potrawy.
Każdy uczeń w ciągu 90 minut miał przygotować 4 porcje potrawy, której podstawowym składnikiem był makaron. Zawodnicy wchodzili do pracowni gastronomicznej co 15 min. i każdy musiał zrobić makaron od podstaw. Rywalizacja i konkurencja była ogromna. W jury zasiadało wielu znanych szefów kuchni z całej Polski. Krzysiek sporządził „Mufinkę z pomarańczami i kaczką na leśnym mchu”. W skład potrawy wchodził m.in. żel, który został wykonany z tekstur molekularnych. Krzysiek ukończył kurs kuchni molekularnej w Akademii Molekularnej Jeana Bosa. Kuchnia molekularna to zresztą jego pasja. Wrócił z Bielska z wieloma nagrodami i z apetytem na następne.

Alicja Pawliczek

Pokaz flambirowania

W nagrodę laureaci konkuru "100 pomysłów na pierogi" mieli okazję uczestniczyć w pokazie prowadzonym przez członków Stowarzyszenia Kelnerów Polskich:

panią Adrianę Gajek   oraz Piotra Boreckiego  .

 

II miejsce naszych uczniów w V edycji konkursu "Śląska Jesień Kulinarna"

19 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śląskim odbyła się V edycja "Śląska Jesień Kulinarna" pt. "Śląski finger food".
Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus i Krzysztof Firut.

Zajęli II miejsce!

Przygotowali przekąski w 3 różnych formach z wykorzystaniem fileta śledziowego a'la matias, suszonych pomidorów oraz papryki smażonej w zalewie. Przekąski te miały być podane w małych pojemniczkach finger food.
Angelika: Jesteśmy bardzo zaskoczeni z takiego wyniku. Poświeciliśmy dużo pracy w przygotowanie konkursowych potraw. 
Krzysztof: Przystawki, które wykonywaliśmy miały zawierać nowoczesną odsłonę Śląskiej tradycji. Jedną z przystawek był "Pijany śledź", w którego skład wchodził śledź a'la matias, śmietana, limonka, mięta oraz kawior z Whisky. Kolejną z przystawek była "Dekonstrukcja krupnioka", to połączenie tradycji śląskiej z nowoczesnymi metodami takimi jak np. mus ze smażonej papryki w zalewie z dodatkiem tekstur molekularnych. Pomysłem była również "Imbirowa Kuropatwa pod pumperniklem". Delikatne mięso podkreślał żel imbirowo-pomarańczowy, suszone pomidory w postaci musu i do tego kruszony pumpernikiel.
Angelika: Nagrody, które dostaliśmy zapewne przydają się nam w dalszych pracach.
Puchar  i dyplomy to ngroda za ciężką pracę jaką włożyliśmy w przygotowania.

Krzysztof: Dziękujemy Gronu Pedagogicznemu i Dyrekcji za wsparcie i pomoc w realizowaniu swoich pomysłów. 

Alicja Pawliczek i Angelika Paulus

Strona 3 z 7

Kształcenie zawodowe

    387074319 830609432191330 5012043021732676744 n     Wanessa Wieczorek
stypendystka Prezesa Rady Ministrów

 Konkurs fotograficzny - Jesienne Wariacje

Światowy Dzień Żywności

  • Beata Pirogowicz
    Beata Pirogowicz

    Dyrektor szkoły

  • Gabriela Mazurek - Piejak
    Gabriela Mazurek - Piejak

    Wicedyrektor

  • Małgorzata Warzecha - Staniczek
    Małgorzata Warzecha - Staniczek

    Kierownik szkolenia praktycznego

37
nauczycieli
441
uczniów
17
oddziałów
5
pracowni zawodowych

Samorząd szkolny

  402104717 852883593297247 4537809069971496834 n   

Przewodnicząca:
Wanessa Wieczorek

Zastępca:
Jakub Rymer

Członkowie:
Kamila Pietroniec
Tomasz Mika

Stowarzyszenie Obywatelska 30

      Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły.
Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.

Piszemy projekty.
Organizujemy festiwale fotograficzne i gastronomiczne.
Promujemy kierunki kształcenia prowadzone w naszej szkole.
Nasze działania finansowane są z budżetu Miasta Rydułtowy
oraz Powiatu Wodzisławskiego.
logo rydy Herb powiatu wodzisławskiego

logo obywatelska30

V Międzynarodowy Festiwal Fotografii - Rydułtowy 2023 „To bee, or not to bee”

  • To bee or not to bee - 30
    Beata Arcipowska / Gdańsk / Lot po nektar
  • To bee or not to bee - 21
    Jakub Jakubiak / Komarów / Powrót do domu
  • To bee or not to bee - 22
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / W blasku słońca
  • To bee or not to bee - 23
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / Wielkie Gały
  • To bee or not to bee - 24
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Odpoczynek przy ulu
  • To bee or not to bee - 25
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Rodzina
  • To bee or not to bee - 26
    Wojciech Wróblewski / Bolesławiec / Proszony gość
  • To bee or not to bee - 27
    Michał Olszewski / Giże / Odpoczynek 2
  • To bee or not to bee - 28
    Patrycja Szczechla / Skoczów / Makro piękno
  • To bee or not to bee - 29
    Kamila Godula / Libiąż / Odpoczynek po długim locie
  • To bee or not to bee - 20
    Karolina Hanuszewicz / Włynkówko / Karich 3
  • To bee or not to bee - 31
    Krzysztof Grzybowski / Chrzanów / Nurkująca w słoneczniku
  • To bee or not to bee - 32
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 1
  • To bee or not to bee - 33
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 2
  • To bee or not to bee - 34
    Żaklina Błatoń / Wodzisław Śląski / Witalność
  • To bee or not to bee - 35
    Tymon Szymański / Nowe Kramsko / Beezee...
  • To bee or not to bee - 36
    Kamil Kamiński / Gogołowice / W locie
  • To bee or not to bee - 37
    Klaudia Czarniewska / Jejkowice /Życie pszczół 2
  • To bee or not to bee - 38
    Martyna Cieślik / Kornowac / Twarzą w twarz
  • To bee or not to bee - 11
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 2
  • To bee or not to bee - 2
    II MIEJSCE – Jacek Cisło / Brzeźce / Lot nad plastrem miodu
  • To bee or not to bee - 3
    III MIEJSCE – Agnieszka Wrześniak / Siepraw / Bezmatek
  • To bee or not to bee - 4
    I WYRÓŻNIENIE – Szymon Garbacz / Rachowice / Bee my Heksagon
  • To bee or not to bee - 5
    II WYRÓŻNIENIE – Klaudia Czarniewska / Jejkowice / Życie pszczół 1
  • To bee or not to bee - 6
    III WYRÓŻNIENIE – Martyna Cieślik / Kornowac / Odlot
  • To bee or not to bee - 7
    III WYRÓŻNIENIE – Łukasz Barański / Kielce / Rodzina
  • To bee or not to bee - 8
     Robert Głowacki / Szczytno / Zapylanie
  • To bee or not to bee - 9
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Nowonarodzeni
  • To bee or not to bee - 10
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Przejście
  • To bee or not to bee - 1
    I MIEJSCE – Jacek Orzeł / Bochnia /Zdjęcie 5 z cyklu Mechabee
  • To bee or not to bee - 12
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 3
  • To bee or not to bee - 13
    Zbigniew Piotrowski / Gdynia / W pasiece pewnej pięknej pszczelarki 5
  • To bee or not to bee - 14
    Michał Kubicki / Łódź / Na mniszku
  • To bee or not to bee - 15
    Piotr Pawlak / Wolbromek / Przygotowanie
  • To bee or not to bee - 16
    Piotr Dras / Płock / Cień1
  • To bee or not to bee - 17
    Paweł Kucia / Małoszyce / Witaj w ulu
  • To bee or not to bee - 18
    Patrycja Kowala / Bolewice / Wiosenne upojenie
  • To bee or not to bee - 19
    Angelika Kubicka / Stargard / Pszczoła w wielkim mieście