Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
W dniach 4-5.03.2014 uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami wyjechali do Silherovic w Czechach na warsztaty kulinarne poświęcone tematyce „ Kuchni zimnej ” w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ” prowadzone przez Pana Martina Slezaka z Pragi .
W szkoleniu wzięła udział młodzież z Polski i Czech.
Przez dwa dni uczniowie mogli obserwować technikę wykonania potraw podawanych jako zakąski.
Sporządzane one były z różnorodnych surowców: ryb, owoców morza, mięsa, drobiu, królika, ciasta kruchego, francuskiego, warzyw i owoców. Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzali sałatki, sushi, marynaty rybne, terriny, dresingi, musy, desery i wiele innych potraw. W drugi dzień zorganizowano prezentację wszystkich wyrobów.
Naszą nową pracownię gastronomiczną odwiedziła dziś pani redaktor radia Vanessa.
Zobaczcie, posłuchajcie.
W ramach współpracy patronackiej naszej szkoły z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w dniu 12.03.2014r. gościliśmy w naszych murach przedstawicieli Uczelni.
Przybyli do nas: pani dziekan Wydziału, prof. dr habilitowana Teresa Fortuna, pani prodziekan Wydziału ds. dydaktycznych i studenckich, dr habilitowana inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz oraz pan dr inż. Sławomir Pietrzyk.
Goście zwiedzali naszą szkołę, oglądali poszczególne pracownie, rozmawiali z uczniami kształcącymi się w zawodach gastronomicznych, spotkali się z nauczycielami przedmiotów zawodowych. Bardzo wysoko ocenili wyposażenie i wystrój naszej nowej pracowni gastronomicznej.Uczniowie klasy III TB i IV TB wysłuchali wykładu pana dr inż. Sławomira Pietrzyka na temat żywności wygodnej. Wykład, połączony z prezentacją multimedialną, był doskonałym uzupełnieniem wiadomości zdobywanych na lekcjach.
Prelegent zwrócił szczególną uwagę na skład i wartość odżywczą wysoko przetworzonej żywności wygodnej oraz zmiany jakim ulegają składniki produktów w wyniku przetworzenia oraz w trakcie przechowywania. Mówił także o dodatkach dodawanych do takiej żywności oraz jej bezpieczeństwie zdrowotnym.Ta wizyta zaowocowała także ustaleniem terminów zajęć warsztatowych dla zainteresowanych uczniów w laboratoriach Uczelni.Pracujemy także nad wspólnym projektem, związanym z oceną zwyczajów żywieniowych i sposobu spędzania czasu młodzieży naszego regionu oraz wpływem tych czynników na jej prawidłową kondycję lub ewentualne występowanie otyłości.
Sławomira Szuman
Cukiernicy i kucharze klasy IIa uczestniczyli w warsztatach cukierniczych w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego w Gliwicach.
Tematem warsztatów były "fajne babki i niezłe ciacha". Uczniowie doskonalili swój warsztat pracy poprzez wytwarzanie ciast i bab biszkoptowych. Poznali też sposoby wytwarzania elementów dekoracyjnych z masy cukrowej.
Podczas trwania targów branżowych „SweetTargi” w Katowicach w dniach 02-03.03.2014. odbyły się III Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy. Organizatorem konkursu była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego i Firma „SAVPOL”. W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z kilkunastu szkół, w których uczniowie kształcą się w zawodach cukiernik i piekarz. Naszą szkołę reprezentowali Alicja Bienias i Damian Grela z klasy II A.
Konkurs miał formę pokazu technik wykonania określonego dzieła cukierniczego lub piekarskiego. Publiczność zwiedzająca Targi miała możliwość śledzenia powstawania każdego z wyrobów od początku do końca, a komisja konkursowa oceniała sposób i organizację pracy oraz jej wynik końcowy. Co prawda nasi uczniowie nie znaleźli się wśród laureatów konkursu, ale ich tort w kształcie domku prezentował się ciekawie. Poza tym było to dla nich nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Mogli porównać swoje umiejętności z umiejętnościami innych uczestników Mistrzostw, podpatrzeć jak wykorzystywać różne tworzywa cukiernicze do zdobienia wyrobów ciastkarskich i tworzenia interesujących, estetycznych dekoracji. Ala i Damian zapowiadają, że za rok wrócą do Katowic, by jeszcze raz stanąć w szranki.
Przed nami kolejna akcja organizowana przez naszych partnerów w projekcie - Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice.
4 i 5 marca 2014r. dziesięcioro naszych uczniów wyjedzie do Czech na warsztaty kulinarne.
Zajęcia prowadzić będzie mistrz kucharski Martin Slezák z Pragi, kucharz roku 2000 w Czechach.
Zobaczcie kim jest pan Martin tutaj i tutaj.
Osiągnięcia:- kucharz roku 2000,
- złoty medal Expogast Luxemburg 1996,
- złoty medal Expo Stuttgart 2000,
- srebrne medale na pięciu olimpiadach kucharzy.
Nasza nowa pracownia gastronomiczna nabiera kształtów.
Najtrudniejsze prace są za nami.
Teraz będzie juz tylko lepiej.
W konkurencji kulinarnej najlepsi byli:
I miejsce : Simona Holona i Katarzyna Bochenek, które przygotowały karpia marynowanego w białym winie i rozmarynie, pstrąga marynowanego w cytrynie z melisą podawane z sosem śmietankowo-pieczarkowym w towarzystwie sakiewki wigilijnej oraz delikatny świąteczny sernik na piernikowym spodzie w wigilijnej odsłonie.
II miejsce : Marek Grzelec i Marcin Piela. Ich danie to karp w sosie miodowo-maślanym oraz ciasto gruszkowo-czekoladowe ze śmietaną.
III miejsce przypadło Angelice Paulus i Krzysztofowi Firutowi za łososia z ziemniaczano-brokułowym puree i makowego zawijańca z ciasta francuskiego.
W części kelnerskiej wyróżnili się;
I miejsce: Barbara Adamczyk i Klaudia Jencz oraz Sabina Gonder i Simona Holona
II miejsce ; Magdalena Szymura i Daria Ulbrych oraz Martyna Abczak i Zuzanna Mika
III miejsce : Roksana Chłodek i Natalia Krzysztoszek.
Potrawy były pyszne, stoły wspaniałe więc komisja, w skład której wchodziła min. pani Jolanta Lazar właścicielka restauracji „Pod Topolami” w Pstrążnej miała trudny wybór najlepszych.
Alicja Pawliczek
23 grudnia została podpisana umowa z firmą Budex na wykonanie naszej nowej pracowni gastronomicznej.
Prace rozpoczęte!
Widok na razie nie jest zachwycający, ale z każdym dniem będzie lepiej. :)
Pierwsze spotkanie dużej grupy młodzieży z patronackim Wydziałem miało miejsce w dniu podpisania umowy. Pani Prodziekan ds. Dydaktycznych przedstawiła nam szeroką ofertę specjalności, jakie można wybrać w ramach studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz możliwości rozwijania zainteresowań w licznych kołach naukowych, a także podejmowania studiów uzupełniających i praktyk zagranicznych. Wydział Technologii Żywności jest wpisany do rejestru Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierów, co stwarza absolwentom możliwość uzyskania tytułu inżyniera europejskiego.Następnie uczestniczyliśmy w wykładzie akademickim, którego tematem były „Szkodniki żywności w gastronomii”, a po wykładzie zwiedzaliśmy poszczególne katedry Wydziału.Pracownicy naukowi pokazali nam wybrane pracownie i laboratoria, prezentowali nowoczesny sprzęt.„Na deser” - spacer po Krakowie, mieście w którym „żacy wiodą prym”.Podpisanie umowy patronackiej z tym renomowanym Wydziałem jest dla naszej szkoły zaszczytem i nadzieją, że dzięki wspólnym działaniom nasi uczniowie będą dobrze przygotowani do pracy zawodowej, będą mogli pełniej rozwijać zainteresowania związane z wybranym kierunkiem kształcenia i da im to świadomość perspektyw, jakie przed nimi stoją w przypadku kontynuowania nauki na poziomie wyższym.
W dniach 14-15 listopada 2013r. we Frenštáte pod Radhoštěm odbył się "20. rocnik 2. regionalniho kola souteze bladych odborniku v oblasti gastronomie GASTRO JUNIOR- BIDVEST CUP 2013/2014". Konkursy kulinarne odbyły się w różnych kategoriach: cukierników, kucharzy, barmanów, kelnerów oraz w carvingu.
Nasi uczniowie mogli wziąć udział w kategorii vyrezavani ovoce a zeleniny w dniu 14.11.2013r. czyli rzeźbienie w warzywach i owocach. Temat prac był dowolny. Uczniowie wybrali „ Labudkovy rai ” czyli „ Łabędzi raj”. Rzeźby musiały być wykonane w dwóch dyniach oraz sezonowych warzywach i owocach.
Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus I T, Kamila Szczutkowska I T, Marek Grzelec III Tb. Grupa carvingowców została wyróżniona.
Życzymy im dalszych sukcesów w tworzeniu przepięknych rzeźb.
W dniu 20.11.2013 został ogłoszony przetarg nieograniczony pn.:
Adaptacja sali lekcyjnej oraz części korytarza na pracownię gastronomiczną wraz z zapleczem w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przy ul. Obywatelskiej 30
Ogłoszenie o zamówieniu
SIWZ
Dokumentacja techniczna
Biuletyn Informacji Publicznej
Uczennice Aneta Dziok i Alicja Dziok w dniu 13 listopada brały udział w konkursie gastronomicznym III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Zadaniem uczestników było wykonanie potrawy z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych ziół w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. Aneta i Alicja sporządziły mielone roladki w towarzystwie papryki na dwusmakowym puree z sosem pieczarkowym. Wszystkie potrawy wyglądały smakowicie.
25 października odbyły się szkolne eliminacje do konkursu gastronomicznego III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej pod hasłem przewodnim „ Wariacje z mielonym”.
W konkursie wzięły udział 4 dwuosobowe zespoły.
Uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami.
I miejsce zajęły uczennice: Alicja Dziok i Aneta Dziok,
II miejsce – Barbara Adamczyk i Marek Grzelec,
III miejsce – Krzysztof Firut i Mateusz Kubiak,
IV miejsce- Angelika Paulus i Karol Krakowczyk.
Alicja Dziok i Aneta Dziok będą reprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym,który odbędzie się 13 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śl. Trzymamy kciuki!
Strona 5 z 7
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.