ul. Obywatelska 30, 44-280 Rydułtowy
 Pon - Pt 8.00-15.00

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

  • Tytuł - obraz 1
  • Tytuł - obraz 2
  • Tytuł - obraz 3
  • Tytuł - obraz 4
  • Tytuł - obraz 5
  • Tytuł - obraz 6

Warsztaty na uniwersytecie w Krakowie

       W ramach współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie 31 marca 2014r. nasi uczniowie byli uczestnikami warsztatów przedniotowych na Wydziale Technologii Żywności.

Slezske kulinarni umeni

  

    

 W dniach 4-5.03.2014 uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami wyjechali do Silherovic w Czechach na warsztaty kulinarne poświęcone tematyce „ Kuchni zimnej ” w ramach projektu „ Śląska Sztuka Kulinarna ” prowadzone przez Pana Martina Slezaka z Pragi .

 

W szkoleniu wzięła udział młodzież z Polski i Czech.

Przez dwa dni uczniowie mogli obserwować technikę wykonania potraw podawanych jako zakąski. 


Sporządzane one były z różnorodnych surowców: ryb, owoców morza, mięsa, drobiu, królika, ciasta kruchego, francuskiego, warzyw i owoców. 
Młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzali sałatki, sushi, marynaty rybne, terriny, dresingi, musy, desery i wiele innych potraw.
W drugi dzień zorganizowano prezentację wszystkich wyrobów.

Wycieczka przedmiotowa do Centrum Dietetycznego „NATUR HOUSE” w Wodzisławiu Śl.

     W ramach realizownego przedmiotu dietetyka w dniu 4 kwietnia uczennice klasy IV Tb o specjalności technik żywienia i gospodarstwa domowego odwiedzili Centrum Dietetyczne „NATUR HOUSE” mieszczące się przy ul. Zamkowej 1B w Wodzisławiu Śl.

   

Radio Vanessa

Naszą nową pracownię gastronomiczną odwiedziła dziś pani redaktor radia Vanessa.

Zobaczcie, posłuchajcie.

 

 

Współpraca naszej szkoły z Wydziałem Technologii Żywności UR w Krakowie

 

W ramach współpracy patronackiej naszej szkoły z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w dniu 12.03.2014r. gościliśmy w naszych murach przedstawicieli Uczelni.

Przybyli do nas: pani dziekan Wydziału, prof. dr habilitowana Teresa Fortuna, pani prodziekan Wydziału ds. dydaktycznych i studenckich, dr habilitowana inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz oraz pan dr inż. Sławomir Pietrzyk

 

Goście zwiedzali naszą szkołę, oglądali poszczególne pracownie, rozmawiali z uczniami kształcącymi się w zawodach gastronomicznych, spotkali się z nauczycielami przedmiotów zawodowych.
Bardzo wysoko ocenili wyposażenie i wystrój naszej nowej pracowni gastronomicznej.

Uczniowie klasy III TB i IV TB wysłuchali wykładu pana dr inż. Sławomira Pietrzyka na temat żywności wygodnej. Wykład, połączony z prezentacją multimedialną, był doskonałym uzupełnieniem wiadomości zdobywanych na lekcjach.

Prelegent zwrócił szczególną uwagę na skład i wartość odżywczą wysoko przetworzonej żywności wygodnej oraz zmiany jakim ulegają składniki produktów w wyniku przetworzenia oraz w trakcie przechowywania.
Mówił także o dodatkach dodawanych do takiej żywności oraz jej bezpieczeństwie zdrowotnym.

Ta wizyta zaowocowała także ustaleniem terminów zajęć warsztatowych dla zainteresowanych uczniów w laboratoriach Uczelni.
Pracujemy także nad wspólnym projektem, związanym z oceną zwyczajów żywieniowych i sposobu spędzania czasu młodzieży naszego regionu oraz wpływem tych czynników na jej prawidłową kondycję lub ewentualne występowanie otyłości.

Sławomira Szuman

Fajne babki i niezłe ciacha

     

Cukiernicy i kucharze klasy IIa uczestniczyli w warsztatach cukierniczych w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego w Gliwicach.

 

Tematem warsztatów były "fajne babki i niezłe ciacha". Uczniowie doskonalili swój warsztat pracy poprzez wytwarzanie ciast i bab biszkoptowych. Poznali też sposoby wytwarzania elementów dekoracyjnych z masy cukrowej.

Targi branżowe „SweetTargi” w Katowicach


 

Podczas trwania targów branżowych „SweetTargi” w Katowicach w dniach 02-03.03.2014. odbyły się III Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy. Organizatorem konkursu była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego i Firma „SAVPOL”.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z kilkunastu szkół, w których uczniowie kształcą się w zawodach cukiernik i piekarz. Naszą szkołę reprezentowali Alicja Bienias i Damian Grela z klasy II A.

 

Konkurs miał formę pokazu technik wykonania określonego dzieła cukierniczego lub piekarskiego.
Publiczność zwiedzająca Targi miała możliwość śledzenia powstawania każdego z wyrobów od początku do końca, a komisja konkursowa oceniała sposób i organizację pracy oraz jej wynik końcowy. Co prawda nasi uczniowie nie znaleźli się wśród laureatów konkursu, ale ich tort w kształcie domku prezentował się ciekawie. Poza tym było to dla nich nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Mogli porównać swoje umiejętności z umiejętnościami innych uczestników Mistrzostw, podpatrzeć jak wykorzystywać różne tworzywa cukiernicze do zdobienia wyrobów ciastkarskich i tworzenia interesujących, estetycznych dekoracji. Ala i Damian zapowiadają, że za rok wrócą do Katowic, by jeszcze raz stanąć w szranki.

Sławomira Szuman


Slezské kulinární umění

Przed nami kolejna akcja organizowana przez naszych partnerów w projekcie - Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice.

4 i 5 marca 2014r. dziesięcioro naszych uczniów wyjedzie do Czech na warsztaty kulinarne.

  

Zajęcia prowadzić będzie mistrz kucharski Martin Slezák z Pragi,
kucharz roku 2000 w Czechach.

 

 

Zobaczcie kim jest pan Martin tutaj  tutaj.

 

Osiągnięcia:
- kucharz roku 2000,

- złoty medal Expogast Luxemburg 1996,

- złoty medal Expo Stuttgart 2000,

- srebrne medale na pięciu olimpiadach kucharzy.

 

Blisko, coraz bliżej...

Nasza nowa pracownia gastronomiczna nabiera kształtów.

Najtrudniejsze prace są za nami.

Teraz będzie juz tylko lepiej.

Wigilia na stole i na talerzu

    18 grudnia w naszej szkole odbył się konkurs w kategoriach kulinarnej i kelnerskiej. Obejmował przygotowanie własnych potraw: jednej „na słono” i jednej „na słodko”. Potrawy mogły być z kuchni polskiej oraz z kuchni świata, przy czym dwuosobowy zespół powinien znać krótką charakterystykę danej kuchni. W drugiej kategorii należało przygotować stoły bożonarodzeniowe z elementami dekoracyjnymi.


W konkurencji kulinarnej najlepsi byli:

I miejsce : Simona Holona i Katarzyna Bochenek, które przygotowały karpia marynowanego w białym winie i rozmarynie, pstrąga marynowanego w cytrynie z melisą podawane z sosem śmietankowo-pieczarkowym w towarzystwie sakiewki wigilijnej oraz delikatny świąteczny sernik na piernikowym spodzie w wigilijnej odsłonie.

II miejsce : Marek Grzelec i Marcin Piela. Ich danie to karp w sosie miodowo-maślanym oraz ciasto gruszkowo-czekoladowe ze śmietaną.

III miejsce przypadło Angelice Paulus i Krzysztofowi Firutowi za łososia z ziemniaczano-brokułowym puree i makowego zawijańca z ciasta francuskiego.

W części kelnerskiej wyróżnili się;

I miejsce: Barbara Adamczyk i Klaudia Jencz oraz Sabina Gonder i Simona Holona

II miejsce ; Magdalena Szymura i Daria Ulbrych oraz Martyna Abczak i Zuzanna Mika

III miejsce : Roksana Chłodek i Natalia Krzysztoszek.

Potrawy były pyszne, stoły wspaniałe więc komisja, w skład której wchodziła min. pani Jolanta Lazar właścicielka restauracji „Pod Topolami” w Pstrążnej miała trudny wybór najlepszych.

 

Alicja Pawliczek

Powstaje nowa pracownia gastronomiczna

23 grudnia została podpisana umowa z firmą Budex na wykonanie naszej nowej pracowni gastronomicznej.

Prace rozpoczęte!

Widok na razie nie jest zachwycający, ale z każdym dniem będzie lepiej. :)

 

   

Rozpoczynamy współpracę z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

     27 listopada 2013r. podjęliśmy kolejne działania, zmierzające do poprawy jakości kształcenia zawodowego na poziomie średnim w naszej szkole.
Zawarliśmy umowę patronacką z Wydziałem Technologii Żywności im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Ze strony uczelni umowę podpisała pani dziekan, prof. dr hab. Teresa Fortuna, ze strony szkoły – pan dyrektor,  Jacek Stebel.

Umowa wiążę się z możliwością zwiedzania przez naszych uczniów Uniwersytetu, uczestnictwem w sympozjach, dniach otwartych, konkursach i innych podobnych wydarzeniach organizowanych przez uczelnię, wykładach i warsztatach na terenie szkoły oraz uczelni.


Pierwsze spotkanie dużej grupy młodzieży z patronackim Wydziałem miało miejsce w dniu podpisania umowy.
Pani Prodziekan ds. Dydaktycznych przedstawiła nam szeroką ofertę specjalności, jakie można wybrać w ramach studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz możliwości rozwijania zainteresowań w licznych kołach naukowych, a także podejmowania studiów uzupełniających i praktyk zagranicznych.
Wydział Technologii Żywności jest wpisany do rejestru Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierów,  co stwarza absolwentom możliwość uzyskania tytułu inżyniera europejskiego.
Następnie uczestniczyliśmy w wykładzie akademickim, którego tematem były „Szkodniki żywności w gastronomii”, a po wykładzie zwiedzaliśmy poszczególne katedry Wydziału.
Pracownicy naukowi pokazali nam wybrane pracownie i laboratoria, prezentowali nowoczesny sprzęt.
„Na deser” - spacer po Krakowie, mieście w którym „żacy wiodą prym”.

Podpisanie umowy patronackiej z tym renomowanym Wydziałem jest dla naszej szkoły zaszczytem i nadzieją, że dzięki wspólnym działaniom nasi uczniowie będą dobrze przygotowani do pracy zawodowej, będą mogli pełniej rozwijać zainteresowania związane z wybranym kierunkiem kształcenia i da im to świadomość perspektyw, jakie przed nimi stoją w przypadku kontynuowania nauki na poziomie wyższym.

Sławomira Szuman

Gastro Junior - Frenštát pod Radhoštěm

   

W dniach 14-15 listopada 2013r. we Frenštáte pod Radhoštěm odbył się "20. rocnik 2. regionalniho kola souteze bladych odborniku v oblasti gastronomie GASTRO JUNIOR- BIDVEST CUP 2013/2014". Konkursy kulinarne odbyły się w różnych kategoriach: cukierników, kucharzy, barmanów, kelnerów oraz w carvingu.

Nasi uczniowie mogli wziąć udział w kategorii vyrezavani ovoce a zeleniny w dniu 14.11.2013r. czyli rzeźbienie w warzywach i owocach. Temat prac był dowolny. Uczniowie wybrali „ Labudkovy rai ” czyli „ Łabędzi raj”. Rzeźby musiały być wykonane w dwóch dyniach oraz sezonowych warzywach i owocach.

 

Naszą szkołę reprezentowali: Angelika Paulus I T, Kamila Szczutkowska I T, Marek Grzelec III Tb. Grupa carvingowców została wyróżniona.

Życzymy im dalszych sukcesów w tworzeniu przepięknych rzeźb.  

Nowa pracownia gastronomiczna

 

W dniu 20.11.2013 został ogłoszony przetarg nieograniczony pn.:

 

Adaptacja sali lekcyjnej oraz części korytarza na pracownię gastronomiczną wraz z zapleczem
w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przy ul. Obywatelskiej 30

 

    Ogłoszenie o zamówieniu


   SIWZ


   Dokumentacja techniczna

 

 Biuletyn Informacji Publicznej

Wariacje z mielonym

      

Uczennice Aneta Dziok i Alicja Dziok w dniu 13 listopada brały udział w konkursie gastronomicznym III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Zadaniem uczestników było wykonanie potrawy z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych ziół w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. Aneta i Alicja sporządziły mielone roladki w towarzystwie papryki na dwusmakowym puree z sosem pieczarkowym.
Wszystkie potrawy wyglądały smakowicie.


Alicja Pawliczek

Konkurs kulinarny

25 października odbyły się szkolne eliminacje do konkursu gastronomicznego III edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej pod hasłem przewodnim „ Wariacje z mielonym”.

 

W konkursie wzięły udział 4 dwuosobowe zespoły.

Uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami.

 

I miejsce zajęły uczennice: Alicja Dziok i Aneta Dziok,   

 

II miejsce – Barbara Adamczyk i Marek Grzelec,   

 

III miejsce – Krzysztof Firut i Mateusz Kubiak,   

 

IV miejsce- Angelika Paulus i Karol Krakowczyk.   

 

Alicja Dziok i Aneta Dziok będą reprezentowały naszą szkołę w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym,
który odbędzie się 13 listopada w ZSE w Wodzisławiu Śl.
Trzymamy kciuki!

Alicja Pawliczek

Strona 5 z 7

Kształcenie zawodowe

    387074319 830609432191330 5012043021732676744 n     Wanessa Wieczorek
stypendystka Prezesa Rady Ministrów

 Konkurs fotograficzny - Jesienne Wariacje

Światowy Dzień Żywności

  • Beata Pirogowicz
    Beata Pirogowicz

    Dyrektor szkoły

  • Gabriela Mazurek - Piejak
    Gabriela Mazurek - Piejak

    Wicedyrektor

  • Małgorzata Warzecha - Staniczek
    Małgorzata Warzecha - Staniczek

    Kierownik szkolenia praktycznego

37
nauczycieli
441
uczniów
17
oddziałów
5
pracowni zawodowych

Samorząd szkolny

  402104717 852883593297247 4537809069971496834 n   

Przewodnicząca:
Wanessa Wieczorek

Zastępca:
Jakub Rymer

Członkowie:
Kamila Pietroniec
Tomasz Mika

Opieka stomatologiczna w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

opieka stomatologiczna      

Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.
W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:
1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,
2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia. 

Pełna treść informacji

Stowarzyszenie Obywatelska 30

      Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły.
Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.

Piszemy projekty.
Organizujemy festiwale fotograficzne i gastronomiczne.
Promujemy kierunki kształcenia prowadzone w naszej szkole.
Nasze działania finansowane są z budżetu Miasta Rydułtowy
oraz Powiatu Wodzisławskiego.
logo rydy Herb powiatu wodzisławskiego

logo obywatelska30

V Międzynarodowy Festiwal Fotografii - Rydułtowy 2023 „To bee, or not to bee”

  • To bee or not to bee - 30
    Beata Arcipowska / Gdańsk / Lot po nektar
  • To bee or not to bee - 21
    Jakub Jakubiak / Komarów / Powrót do domu
  • To bee or not to bee - 22
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / W blasku słońca
  • To bee or not to bee - 23
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / Wielkie Gały
  • To bee or not to bee - 24
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Odpoczynek przy ulu
  • To bee or not to bee - 25
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Rodzina
  • To bee or not to bee - 26
    Wojciech Wróblewski / Bolesławiec / Proszony gość
  • To bee or not to bee - 27
    Michał Olszewski / Giże / Odpoczynek 2
  • To bee or not to bee - 28
    Patrycja Szczechla / Skoczów / Makro piękno
  • To bee or not to bee - 29
    Kamila Godula / Libiąż / Odpoczynek po długim locie
  • To bee or not to bee - 20
    Karolina Hanuszewicz / Włynkówko / Karich 3
  • To bee or not to bee - 31
    Krzysztof Grzybowski / Chrzanów / Nurkująca w słoneczniku
  • To bee or not to bee - 32
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 1
  • To bee or not to bee - 33
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 2
  • To bee or not to bee - 34
    Żaklina Błatoń / Wodzisław Śląski / Witalność
  • To bee or not to bee - 35
    Tymon Szymański / Nowe Kramsko / Beezee...
  • To bee or not to bee - 36
    Kamil Kamiński / Gogołowice / W locie
  • To bee or not to bee - 37
    Klaudia Czarniewska / Jejkowice /Życie pszczół 2
  • To bee or not to bee - 38
    Martyna Cieślik / Kornowac / Twarzą w twarz
  • To bee or not to bee - 11
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 2
  • To bee or not to bee - 2
    II MIEJSCE – Jacek Cisło / Brzeźce / Lot nad plastrem miodu
  • To bee or not to bee - 3
    III MIEJSCE – Agnieszka Wrześniak / Siepraw / Bezmatek
  • To bee or not to bee - 4
    I WYRÓŻNIENIE – Szymon Garbacz / Rachowice / Bee my Heksagon
  • To bee or not to bee - 5
    II WYRÓŻNIENIE – Klaudia Czarniewska / Jejkowice / Życie pszczół 1
  • To bee or not to bee - 6
    III WYRÓŻNIENIE – Martyna Cieślik / Kornowac / Odlot
  • To bee or not to bee - 7
    III WYRÓŻNIENIE – Łukasz Barański / Kielce / Rodzina
  • To bee or not to bee - 8
     Robert Głowacki / Szczytno / Zapylanie
  • To bee or not to bee - 9
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Nowonarodzeni
  • To bee or not to bee - 10
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Przejście
  • To bee or not to bee - 1
    I MIEJSCE – Jacek Orzeł / Bochnia /Zdjęcie 5 z cyklu Mechabee
  • To bee or not to bee - 12
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 3
  • To bee or not to bee - 13
    Zbigniew Piotrowski / Gdynia / W pasiece pewnej pięknej pszczelarki 5
  • To bee or not to bee - 14
    Michał Kubicki / Łódź / Na mniszku
  • To bee or not to bee - 15
    Piotr Pawlak / Wolbromek / Przygotowanie
  • To bee or not to bee - 16
    Piotr Dras / Płock / Cień1
  • To bee or not to bee - 17
    Paweł Kucia / Małoszyce / Witaj w ulu
  • To bee or not to bee - 18
    Patrycja Kowala / Bolewice / Wiosenne upojenie
  • To bee or not to bee - 19
    Angelika Kubicka / Stargard / Pszczoła w wielkim mieście