ul. Obywatelska 30, 44-280 Rydułtowy
 Pon - Pt 8.00-15.00

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

  • Tytuł - obraz 1
  • Tytuł - obraz 2
  • Tytuł - obraz 3
  • Tytuł - obraz 4
  • Tytuł - obraz 5
  • Tytuł - obraz 6

„JAJKA SĄ ZDROWE” – szkolne obchody Światowego Dnia Żywności 2018

Takie było hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności w naszej szkole, które odbywały się w dniach 16-18 października. W tym roku „bohaterami” były jaja. Wybraliśmy taki temat, aby obalić panujący jeszcze do niedawna pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i należy ograniczać ich spożycie, szczególnie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz by przekonać wszystkich, zgodnie ze stanowiskiem dietetyków, że jaja są nie tylko zdrowe, ale że nie ma drugiego takiego produktu, który zawierał by wszystkie niezbędne do życia substancje. Jaja, według dietetyków to produkt wręcz idealny, gdyż rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. To również bomba witaminowa i mineralna. Najcenniejszy składnik jaj to oczywiście białko o najlepszym składzie aminokwasowym. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit. Jaja nie są wcale odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu, a zdaniem kardiologów, dzięki zawartości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mogą nawet pomagać pacjentom z chorobami układu krążenia w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów. W ostatnich latach zaliczone też zostały do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej (m.in. dzięki luteinie zawartej w żółtku jaja mającej korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku).Udowodniono, że regularne spożywanie jaj może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia i chorób neurodegeneracyjnych. Świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnych właściwości jaj jedzmy jaja, nawet codziennie. Dzięki obchodom Światowego Dnia Żywności udało się zapoznać naszych uczniów z walorami prozdrowotnymi jaj oraz zachęcić Wszystkich, również i pracowników szkoły, do włączenia ich do swojej diety. Plakaty przygotowane przez uczniów zawierały ciekawostki dotyczące wartości odżywczej nie tylko jaj kurzych, ale też strusich, przepiórczych, perliczych, kaczych, gęsich, czy kur zielononóżek. Przez trzy dni towarzyszyła nam przepiękna dekoracja na parterze szkoły, gdzie królowały jaja wyżej wymienionych ptaków w towarzystwie skarbów, którymi obdarowała nas natura – złotych kłosów zbóż, kolorowych warzyw i owoców oraz aromatycznych ziół i orzechów. Uczniowie mieli niecodzienną okazję obejrzeć, dotknąć oraz porównać ze sobą różne jaja – ich rozmiar, barwę, kształt… Podczas długich przerw mogliśmy rozkoszować się przekąskami przygotowanymi przez naszą młodzież w pracowni gastronomicznej. Oczywiście w roli głównej wystąpiły jaja - kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z pastami jajecznymi o przeróżnych smakach, sałatki z jajek z różnymi dodatkami, przepyszne ciasta oraz desery. Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi zorganizować obchody tego święta oraz tym, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia. Dziękuję przede wszystkim uczniom, bez których nie byłoby tego święta za ich ogromne zaangażowanie, również ich rodzicom, a nawet babciom i dziadkom. Pani Elżbiecie Kałużny, pod kierunkiem której uczniowie przygotowywali potrawy w pracowni gastronomicznej, Pani Jolancie Schewior oraz Katarzynie Kopel za wsparcie przy dekoracji stoiska. Dzięki ich zaangażowaniu w naszej szkole w minionych dniach było wyjątkowo kolorowo, smacznie oraz zdrowo. Iwona Wrożyna

POMAGAJĄC ZDOBYWAMY NOWE DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE

Serdecznie dziękujemy uczniom kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy w dniu 18 października w RCK-u zaangażowali się w obsługę kelnerską gości biorących udział w uroczystych obchodach  20-lecia Powiatu Wodzisławskiego. Byli to uczniowie klasy 3Tc – Dennis Antończyk, Laura Biernat, Natalia Fojcik, Nikola Glenc, Natalia Iwańska, Daniel Lendel, MagdalenaWeis, Wiktoria Żydek oraz klasy 4Tb – Paulina Firut, Monika Gebauer oraz Kinga Westerlich. Uczniowie ci nie tylko pomagali w obsłudze licznych zacnych gości, ale pracując pod okiem zawodowych kelnerów z zajazdu „Złota Iglica” zdobywali również nowe doświadczenia zawodowe. Młodzież  godnie reprezentowała też i promowała naszą szkołę, za co jej  raz jeszcze gorąco dziękujemy i liczymy na dalszą współpracę.
Iwona Wrożyna 

XIII Dni Promocji Zdrowia

XIII Dni Promocji Zdrowia
Już po raz trzynasty w sobotę 29 września pomieszczenia SP nr 1 im. Karola Miarki stały się miejscem wielkiej akcji profilaktycznej zorganizowanej przez Miasto Rydułtowy. Podobnie jak w latach ubiegłych, również w tym roku uczniowie naszego Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  (z klasy 4Tb: Monika Brzoska, Joanna Chrystof i Martyna Wysłucha oraz Dennis Antończyk z klasy 3Tc) wsparli, poprzez obsługę kelnerską zaproszonych gości, działania miasta na rzecz zdrowia i aktywnego stylu życia mieszkańców Rydułtów.  Nasi uczniowie, jak co roku, mogli skorzystać też z badań profilaktycznych, porad lekarskich, czy zabiegów pielęgnacyjno-kosmetycznych.
Serdecznie dziękujemy im za pomoc i zaangażowanie, a przede wszystkim za wrażliwość na potrzeby drugiego człowieka. Zachęcamy jednocześnie do dalszej współpracy.
Iwona Wrożyna

III Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów

   29 maja 2018r. w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny i kelnerski, w którym wzięli udział uczniowie ze szkół województwa śląskiego, czeskiej miejscowości Frýdek - Mistek, a także młodzież z Garwolina. W I etapie konkursu kulinarnego, który odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach uczestnicy przygotowywali 3 porcje potrawy głównej z indykiem. Drugi etap przeprowadzony został w restauracji PLATINUM. Finaliści znaleźli w "skrzyni niespodziance" produkty, z których mieli sporządzić potrawy wykorzystując minimum trzy surowce.
   W konkursie kelnerskim jury oceniało indywidualne konkurencje w zakresie: serwisu napoi gazowanych, zmiany obrusu oraz otwarcia wina w obecności gościa.

Laureaci konkursu kulinarnego " Wiosenne inspiracje z indykiem":

I miejsce - Karolina Bogacz i Beata Glinka (Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.; opiekun: Judyta Lamża)

II miejsce - Kristýna Bolfová i Veronika Hanzelková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)

III miejsce - Nikola Glenc i Dawid Franiczek (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Alicja Pawliczek)

Zwycięzcy konkursu kelnerskiego: "Kelner - doradca kulinarny":

I miejsce: Patryk Pokorski (Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie; opiekun: Krzysztof Przysuszyński)

II miejsce: Radka Bachorková (Střední škola gastronomie, oděvnictvi a služeb, Frýdek - Mistek, přispěvková organizace ; opiekun: Jan Kaloč)

III miejsce: Justyna Czorny (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach; opiekun: Iwona Wrożyna)

Podziękowania składamy wszystkim opiekunom, uczestnikom oraz sponsorom:

Piotrowi Boreckiemu - firma szkoleniowa " B&K",
Halinie Skupień -właścicielce restauracji PLATINUM w Rydułtowach,
Andrzejowi Wyciskowi - prezesowi Ciepłowni Rydułtowy,
Mariuszowi Ganicie - prezesowi Spółdzielni "Orłowiec",
Markowi Kapuśniakowi - "Makro Cash and Carry" w Rybniku,
Piotrowi Rogali - managerowi "Weindich Centrum Kulinarne" z Chorzowa,
Jackowi Wójcikowi - regionalnemu dyrektorowi sprzedaży " Richmont",
Zbigniewowi Świątkowi - dyrektorowi Segmentu HoReCa " Partner center/wine direct",
Arkadiuszowi Tomaszewskiemu - prezesowi spółki " Miasteczko Twinpigs westernowy park rozrywki",
Przemysławowi Śliwce - firma "Tommy Caffe",
Damianowi Grzonce - właścicielowi hotelu Amadeus w Wodzisławiu Śl.,
Mariuszowi Pietryce - firma "Monin".

kulinarny 2018 m

III Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów

W trzeciej edycji naszego konkursu gastronomicznego udział wezmą uczniowie z następujących szkół:

  • Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie
  • Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego im. T. Kościuszki w Garwolinie
  • Zespół Szkół COGITO w Siemianowicach Śląskich
  • Zespół Szkół nr 2 im. Ks. Jana Długosza w Kłobucku
  • Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek, příspěvková organizace
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Gliwicach
  • Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

konkurs kulinarny 2018

Warsztaty szkolne międzypokoleniowe

W piątek 20 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli kucharze z kl. 3a ZSZ oraz panie i panowie z Klubu Seniora " Sami Swoi" w Rydułtowach. Wszyscy wspólnie sporządzali potrawy kuchni greckiej i włoskiej: musakę oraz kurczaka w cieście kokosowym.O wspaniałą atmosferę w czasie pracy zadbała m. in. pani Marzena Rotter - koordynatorka klubu. Przygotowane wspólnie z uczniami dania zostały skonsumowane w sali obsługi konsumenta, w której podjęła gości opiekująca się pracownią pani Iwona Wrożyna.

Alicja Pawliczek

Powiatowy Konkurs Kulinarny

16 kwietnia Nikola  Glenc, Dawid Franiczek, Wiktoria Żydek z kl.II Tc  i Angelika Kuczera z kl. I Tb wzięli udział w Powiatowym Konkursie Kulinarnym " Pasta i basta-pasta primavera" organizowanym przez PODN w Wodzisławiu Śl. we współpracy z ZSE. Nikola i Dawid wykonali potrawę: „Kaczka sous vide/flambirowane krewetki/makaron z sosem pomidorowo- miętowym/szparagi/chips z parmezanu zajmując II miejsce. Wiktoria i Angelika sporządziły potrawę” Gniazda makaronowe ze szpinakiem/krewetki/puree kukurydziane”. Potrawy były pyszne a uczniów wspierała pani Wiesława Krajczok.
Dziękuję i gratuluję.

Alicja Pawliczek

Uczniowie ZSP nr 2 w Rydułtowach na praktyce zawodowej w Sofii

Dwutygodniowa praktyka w Bułgarii przebiega pod znakiem nowych doświadczeń. Fototechnicy i gastronomowie poznają w praktyce techniki pracy w swoich zawodach, doskonalą umiejętności językowe oraz odkrywają kulturę i tradycje Bułgarii.

Od początku pobytu wiele się wydarzyło. Uczennice technikum, Aneta, Weronika i Gracjana, fotografowały bułgarskich parlamentarzystów uczestniczących w Europejskim Dniu Konsumenta, przygotowywały sesję zdjęciową dla magazynu „Forbes”, tworzyły fotorelację z eventu firmy „Pandora”, robiły również zdjęcia do przewodnika „Go!”. Patrycja i Nikola, praktykujące w firmie prowadzącej międzynarodową sprzedaż internetową, fotografowały w studiu produkty oferowane klientom w sieci. Julia, Agnieszka i Kasia zajmują się obróbką zdjęć portretowych i okolicznościowych klientów zakładów fotograficznych.

W kuchniach sofijskich restauracji technicy żywienia i usług gastronomicznych poznają tajniki kuchni bułgarskiej. Dawid i Sonia specjalizują się w kuchni molekularnej, ucząc się łączenia produktów i smaków z dbałością o oryginalny wygląd potrawy. W wyjątkowym klimacie modnych restauracji „Made in blue” i „Made in home” Monika, Karolina, Mateusz i Asia doskonalą się w przygotowywaniu potraw kuchni z różnych stron świata. Nowością jest dla nich praca nad przyrządzaniem dań z owoców morza. Kinga i Ewelina pracując w kuchni hotelu „Budapest” poznają specyfikę hotelowej gastronomii gotując posiłki dla gości.

Wyjazd odbywa się dzięki udziałowi szkoły w projekcie „Europejska mobilność zawodowa szansą na lepszy start” w ramach programu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (program POWER). Przeżycia i rezultaty pracy uczniów rydułtowskiego technikum ilustrują zdjęcia.
Małgorzata Warzecha-Staniczek
kierownik szkolenia praktycznego w ZSP nr 2 w Rydułtowach

WIZYTA W PORADNI DIETETYCZNEJ „DIETIKON”

Jak co roku uczniowie klasy 4Ta kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili w dniu 15 marca poradnię dietetyczną „Dietikon” w Rydułtowach. Dzięki niezwykłej uprzejmości dietetyków klinicznych prowadzących poradnię – Alicji Krupy i Michaliny Kowalskiej nasi uczniowie uzyskali wiele cennych porad, jak racjonalnie się odżywiać, jak się uchronić przed nadwagą i otyłością, a w konsekwencji przed wieloma groźnymi chorobami cywilizacyjnymi, czy też poprawić stan odżywienia. Wszyscy chętni skorzystali z badania składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz analizy wyników. Młodzież miała też okazję sprawdzić swoją wiedzę zdobytą w szkole z zakresu podstaw żywienia człowieka oraz planowania żywienia, w szczególności żywienia dietetycznego. Bardzo cenne były też wskazówki Pani Alicji, jak dokonywać  świadomych i dobrych wyborów podczas zakupów żywności.Dziękujemy serdecznie za poświęcony czas, a przede wszystkim za cenne porady żywieniowe oraz zapoznanie uczniów z charakterem pracy dietetyka.
Iwona Wrożyna

Praktyki zawodowe w Sofii

Monika i Karolina realizują swoje praktyki w restauracji Made in Blue, wyróżnionej tytułem najlepszej restauracji 2017 roku w Sofii. www.facebook.com/madeinbluesofia

Praktyki zawodowe w Sofii

To, co podaje się w restauracji „Secret by Chef Petrov” musi być nie tylko smaczne i zdrowe, ale również pięknie podane. 

Dawid Zając i Sonia Kula nabywają nowe umiejętności z zakresu ekspedycji potraw w znanej sofijskiej restauracji. Spod ręki Dawida wychodzą właśnie żelatynowe ozdoby talerzy. 

safe image safe image 1
safe image 2 28985575 171863283611034 5660608905756016640 n

Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej tej restauracji: http://www.luxuryrestaurantawards.com/li…/secret-chef-petrov

„Food Show” 2018 – święto żywności i kulinariów

W dniu 13 marca uczniowie naszej szkoły, głównie klas o profilu gastronomicznym, wzięli udział, na zaproszenie organizatorów, w drugiej już edycji „Food Show” – święta, które co roku przyciąga do Katowic miłośników gotowania i dobrego jedzenia.

Impreza odbywała się przez trzy dni w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. „Food Show” to unikalne wydarzenie kulinarne branży spożywczo- gastronomicznej. Na młodzież czekały więc prezentacje produktów żywnościowych, zarówno tradycyjnych, jak i nowych, degustacja tych produktów, pokazy kulinarne, degustacja potraw, spotkania z mistrzami kuchni, blogerami kulinarnymi. Mieliśmy okazję też śledzić zmagania kelnerów biorących udział w I Ogólnopolskich Mistrzostwach Kelnerskich oraz podziwiać nowoczesny sprzęt gastronomiczny ( ramach II edycji Food Show odbywała się V edycja Gastrosilesii).
Uczniowie nie tylko miło i „smacznie” spędzili czas, ale przede wszystkim mieli okazję zweryfikować i poszerzyć swoją wiedzę z dziedziny zdrowego żywienia i gotowania oraz zdobyć nowe doświadczenia. Cieszyły ich też drobne zakupy dokonane na targach oraz próbki produktów otrzymane od wystawców. Młodzież myśli już dzisiaj o kolejnej edycji tego wspaniałego kulinarnego święta.

Iwona Wrożyna

Drobiowe inspiracje uczniów klasy 2 Tc

Desery Walentynkowe

21 lutego odbył się w naszej szkole konkurs gastronomiczny: " Desery Walentynkowe".
W zmaganiach wzięli udział uczniowie klasy II Tc, kształcący się w zawodzie technikum żywienia i usług gastronomicznych: Laura Biernat, Zuzanna Nogły, Natalia Fojcik, Łukasz Piontek, Dawid Franiczek, Nikola Glenc, Wiktoria Żydek, Karolina Wolny, Natalia Iwańska oraz uczniowie klasy IIIa: Żaneta Skrzypiec, Karolina Gąska,Mateusz Skupień, Rafał Mucha.

Wyniki konkursu są następujące:

I miejsce: Żaneta Skrzypiec i Karolina Gąska
" Karmelowe love"
II miejsce: Karolina Wolny i Natalia Iwańska
" Różana fantazja"
III miejsce: Nikola Glenc i Wiktoria Żydek
" Fondant czekoladowy z musem truskawkowym w towarzystwie karmelizowanej pomarańczy".

Desery oceniała komisja w składzie: Alicja Pawliczek, Elżbieta Kałużny i Krzysztof Firut.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i zapraszamy na kolejny konkurs.

Alicja Pawliczek i Elżbieta Kałużny

Powiatowy Konkurs Gastronomiczny "Danie wegetariańskie w śląskiej aranżacji"

Nikola Glenc i Dawid Franiczek z kl. II Tc Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
zajęli II miejsce w Powiatowym Konkursie Gastronomicznym "Danie wegetariańskie w śląskiej aranżacji", który odbył się 20 lutego w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl.

Nasi uczniowie przygotowali wspaniałą potrawę " Roladkę z pora z czarną soczewicą z dodatkiem puree z czerwonej kapusty w duecie majonezu z konfitowanego ziemniaka".

Uczniów do konkursu przygotowała pani Alicja Pawliczek. Gratulujemy!

XII Dni Promocji Zdrowia

Już po raz dwunasty, w sobotę 23 września Rydułtowy stały się miejscem wielkiej akcji profilaktycznej. W pomieszczeniach SP nr 1 im. Karola Miarki odbyły się XII Dni Promocji Zdrowia zorganizowane przez Miasto Rydułtowy.

Podobnie jak w latach ubiegłych, również w tym roku uczniowie naszego Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (Sonia Kula, Roksana Łabiuk, Natalia Norek, Karolina Szynol i Dawid Zając) wzięli udział w obsłudze zaproszonych gości (lekarzy, pielęgniarek, dietetyków …).
Nasi uczniowie nie tylko doskonalili swoje umiejętności kelnerskie, ale mieli też okazję skorzystać z szerokiej gamy badań lekarskich, porad m.in. dietetycznych, kosmetycznych, zrelaksować się podczas masażu, czy też wykonać makijaż, zabieg pielęgnacyjny na dłonie itd.
Nasze zaangażowanie i czynny udział w tej akcji jest również dla nas źródłem ogromnej satysfakcji, że mogliśmy wspomóc działania Miasta Rydułtowy w zakresie aktywizacji społeczeństwa w kierunku zdrowego trybu życia oraz zrobić coś na rzecz drugiego człowieka. To również kształtuje postawy naszych uczniów, wychowuje ich w duchu wzajemnej pomocy i otwarcia na potrzeby innych. Serdecznie dziękujemy im za pomoc i zaangażowanie.

Iwona Wrożyna

Strona 2 z 7

Kształcenie zawodowe

    387074319 830609432191330 5012043021732676744 n     Wanessa Wieczorek
stypendystka Prezesa Rady Ministrów

 Konkurs fotograficzny - Jesienne Wariacje

Światowy Dzień Żywności

  • Beata Pirogowicz
    Beata Pirogowicz

    Dyrektor szkoły

  • Gabriela Mazurek - Piejak
    Gabriela Mazurek - Piejak

    Wicedyrektor

  • Małgorzata Warzecha - Staniczek
    Małgorzata Warzecha - Staniczek

    Kierownik szkolenia praktycznego

37
nauczycieli
441
uczniów
17
oddziałów
5
pracowni zawodowych

Samorząd szkolny

  402104717 852883593297247 4537809069971496834 n   

Przewodnicząca:
Wanessa Wieczorek

Zastępca:
Jakub Rymer

Członkowie:
Kamila Pietroniec
Tomasz Mika

Stowarzyszenie Obywatelska 30

      Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły.
Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.

Piszemy projekty.
Organizujemy festiwale fotograficzne i gastronomiczne.
Promujemy kierunki kształcenia prowadzone w naszej szkole.
Nasze działania finansowane są z budżetu Miasta Rydułtowy
oraz Powiatu Wodzisławskiego.
logo rydy Herb powiatu wodzisławskiego

logo obywatelska30

V Międzynarodowy Festiwal Fotografii - Rydułtowy 2023 „To bee, or not to bee”

  • To bee or not to bee - 30
    Beata Arcipowska / Gdańsk / Lot po nektar
  • To bee or not to bee - 21
    Jakub Jakubiak / Komarów / Powrót do domu
  • To bee or not to bee - 22
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / W blasku słońca
  • To bee or not to bee - 23
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / Wielkie Gały
  • To bee or not to bee - 24
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Odpoczynek przy ulu
  • To bee or not to bee - 25
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Rodzina
  • To bee or not to bee - 26
    Wojciech Wróblewski / Bolesławiec / Proszony gość
  • To bee or not to bee - 27
    Michał Olszewski / Giże / Odpoczynek 2
  • To bee or not to bee - 28
    Patrycja Szczechla / Skoczów / Makro piękno
  • To bee or not to bee - 29
    Kamila Godula / Libiąż / Odpoczynek po długim locie
  • To bee or not to bee - 20
    Karolina Hanuszewicz / Włynkówko / Karich 3
  • To bee or not to bee - 31
    Krzysztof Grzybowski / Chrzanów / Nurkująca w słoneczniku
  • To bee or not to bee - 32
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 1
  • To bee or not to bee - 33
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 2
  • To bee or not to bee - 34
    Żaklina Błatoń / Wodzisław Śląski / Witalność
  • To bee or not to bee - 35
    Tymon Szymański / Nowe Kramsko / Beezee...
  • To bee or not to bee - 36
    Kamil Kamiński / Gogołowice / W locie
  • To bee or not to bee - 37
    Klaudia Czarniewska / Jejkowice /Życie pszczół 2
  • To bee or not to bee - 38
    Martyna Cieślik / Kornowac / Twarzą w twarz
  • To bee or not to bee - 11
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 2
  • To bee or not to bee - 2
    II MIEJSCE – Jacek Cisło / Brzeźce / Lot nad plastrem miodu
  • To bee or not to bee - 3
    III MIEJSCE – Agnieszka Wrześniak / Siepraw / Bezmatek
  • To bee or not to bee - 4
    I WYRÓŻNIENIE – Szymon Garbacz / Rachowice / Bee my Heksagon
  • To bee or not to bee - 5
    II WYRÓŻNIENIE – Klaudia Czarniewska / Jejkowice / Życie pszczół 1
  • To bee or not to bee - 6
    III WYRÓŻNIENIE – Martyna Cieślik / Kornowac / Odlot
  • To bee or not to bee - 7
    III WYRÓŻNIENIE – Łukasz Barański / Kielce / Rodzina
  • To bee or not to bee - 8
     Robert Głowacki / Szczytno / Zapylanie
  • To bee or not to bee - 9
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Nowonarodzeni
  • To bee or not to bee - 10
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Przejście
  • To bee or not to bee - 1
    I MIEJSCE – Jacek Orzeł / Bochnia /Zdjęcie 5 z cyklu Mechabee
  • To bee or not to bee - 12
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 3
  • To bee or not to bee - 13
    Zbigniew Piotrowski / Gdynia / W pasiece pewnej pięknej pszczelarki 5
  • To bee or not to bee - 14
    Michał Kubicki / Łódź / Na mniszku
  • To bee or not to bee - 15
    Piotr Pawlak / Wolbromek / Przygotowanie
  • To bee or not to bee - 16
    Piotr Dras / Płock / Cień1
  • To bee or not to bee - 17
    Paweł Kucia / Małoszyce / Witaj w ulu
  • To bee or not to bee - 18
    Patrycja Kowala / Bolewice / Wiosenne upojenie
  • To bee or not to bee - 19
    Angelika Kubicka / Stargard / Pszczoła w wielkim mieście