Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Trwają próbne egzaminy zawodowe w klasach trzecich. Na zdjęciach uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w trakcie egzaminu praktycznego.
fot. Magdalena Janosz klasa 3 Tb
10 listopada 2015 roku uczennice naszej szkoły obsługiwały gości podczas Koncertu Pieśni Patriotycznych w Domu Orkiestry w Rydułtowach.
fot. Iwona Wrożyna
29 października br. kilkunastoosobowa grupa młodzieży gościła w krakowskiej Uczelni Patronackiej naszej szkoły – na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego.
Tym razem na warsztaty naukowe składał się wykład z dziedziny mikrobiologii żywności oraz pokaz analizy wybranych produktów spożywczych w pracowni analizy żywności.Wykład był poszerzeniem wiadomości na temat szkodliwego działania drobnoustrojów na żywność oraz ich działania pozytywnego, wykorzystywanego w przemyśle spożywczym do produkcji wielu artykułów – np. mlecznych napojów fermentowanych, serów podpuszczkowych twardych i miękkich – pleśniowych, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, napojów alkoholowych, kwasu cytrynowego, antybiotyków.W pracowni badane były: zawartość białka w mące pszennej, zawartość białka, tłuszczu i wody w mleku, zawartość wapnia w zwykłej wodzie z kranu. Pracownia wyposażona jest w nowoczesną aparaturę pomiarową sprzężoną z komputerami, dzięki czemu oznaczanie parametrów odbywa się szybko i bardzo dokładnie.Na koniec odbyliśmy krótką rozmowę z panią Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Teresą Fortuną i podziękowaliśmy za umożliwienie odbycia zajęć na uczelni.Miłym uzupełnieniem wycieczki był spacer po Starym Mieście i Rynku Krakowa.Opiekunami wycieczki były panie Sławomira Szuman i Iwona Wrożyna, które na co dzień uczą w szkole przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Sławomira Szuman fot. pani Iwona Wrożyna
Obchody Światowego Dnia Żywności zostały w tym roku uzupełnione konkursem„Zdrowie leży na talerzu”, przygotowanym przez panią Sławomirę Szuman.
W konkursie wzięło udział 50 uczniów z różnych klas. Ucieszyło nas tak duże zainteresowanie konkursem, gdyż zdrowe odżywianie, szczególnie dzieci i młodzieży to w ostatnim czasie „gorący” temat wśród lekarzy, dietetyków, obecny w prasie i innych mediach.Konkurs rozpoczął się testem kwalifikacyjnym, który wyłonił pięciu finalistów. W dalszym etapie odpowiadali oni na pytania, rozwiązywali krzyżówkę, wybierali spośród produktów spożywczych te, które są bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin, produkty wysoko tłuszczowe i wysoko węglowodanowe. Na koniec wykonali plakaty promujące zdrowe odżywianie.Pozostali uczestnicy konkursu śledzili zmagania kolegów – słuchali ich odpowiedzi i komentarzy pani Sławomiry Szuman , prowadzącej konkurs. W ten sposób mogli uzupełnić swoją wiedzę. Na koniec każdy uczestnik konkursu otrzymał ulotkę z „dekalogiem racjonalnego żywienia” i informacjami z tego zakresu oraz ankietę „Czy wiesz, co jesz?”, dzięki której mogli samodzielnie ocenić codzienną swoją dietę i zastanowić się nad ewentualnymi błędami i ich korektą.
Zwycięzcy konkursu „Zdrowie leży na talerzu”, przygotowanym przez panią Sławomirę Szuman:I miejsce - Sonia Krawczyk kl. IV TII miejsce - Angelika Jakubowska kl. IV TIII miejsce - Patrycja Paprotny kl. II TAIV miejsce - Grzegorz Strzelecki kl. I TBV miejsce - Justyna Czorny kl. II TAWszyscy finaliści odebrali z rąk pana dyrektora Jacka Stebla dyplomy i nagrody – ceramiczne zestawy śniadaniowe. Te sympatyczne prezenty mają im przypominać nie tylko o zwycięstwie w zmaganiach konkursowych, ale także o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, o którym nigdy nie należy zapominać.
Sławomira Szumanfot. pani Iwona Wrożyna
Co roku w październiku obchodzimy w naszej szkole Światowy Dzień Żywności.
Tradycyjnie, na głównym hallu pojawia się „kram” ze zdrowymi produktami spożywczymi. Piękną dekorację przygotowują uczniowie klas gastronomicznych pod fachowym okiem pani Iwony Wrożyny i pani Jolanty Schewior. Uczniowie przygotowują też poczęstunek dla kolegów wszystkich klas – próbki potraw, rartinek, napojów z naturalnych i zdrowych produktów – niektóre bardzo oryginalne i nowatorskie.W tym roku tematem przewodnim wystawy były zioła i przyprawy ziołowe, które nie tylko nadają przyjemny smak i zapach potrawom, ale także wspomagają trawienie, a niektóre działają leczniczo. Mogą też zastępować częściowo sól, która spożywana w nadmiarze, podnosi ciśnienie tętnicze krwi.
Sławomira Szumanfot. Iwona Wrożyna
"100 pomysłów na pierogi" to konkurs gastronomiczny w którym wzięły udział dwuosobowe drużyny z wszystkich klas gastronomicznych naszej szkoły.
Rywalizację wygrali:
I miejsce Wiktoria Bialik z 1a i Piotr Bizoń z IIIa oraz Angelika Paulus i Krzysztof Firut z IIITa,
II miejsce Dominika Buchalik i Natalia Michałek z IIa,
III miejsce Karolina Gąska i Martyna Berger z Ia oraz Izabela Milewska i Monika Juraszczyk z II Ta.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom !Dziękujemy organizatorom: p. Pawliczek, p. Janeckiej oraz p. Skowronek - Twardzik za udział w jury.
fot. Nikola Zieleźny
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Rydułtowach,
Gościniec Zodiac w Rzuchowie
oraz
Stowarzyszenie Kelnerów Polskich
zapraszają uczniów szkół gastronomiczych i hotelarskich do udziału w I Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych młodych kucharzy i kelnerów pod hasłem
"Wiosenne inspiracje z doradą"
"Kelner - doradca kulinarny",
które odbędą się w Rydułtowach 17.03.2015r.
Organizatorzy zapewniają produkt główny - doradę, przyprawy firmy Prymat, zaplecze gastronomiczne i kelnerskie, obiad, cenne nagrody rzeczowe.
Szczegóły imprezy dostępne są w regulaminie oraz harmonogramie mistrzostw.
Serdecznie zapraszamy do udziału.
Regulamin I Międzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych w Rydułtowach
Harmonogram I Miedzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych w Rydultowach
Karta zgłoszenia
W dniu 21 listopada uczniowie klasy 1 Ta w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w wycieczce do Gościńca Zodiak w ramach lekcji na temat zaplecza gastronomicznego, produkcyjnego oraz części konsumenckich restauracji.
Po krótkim powitaniu przedstawiciele restauracji pani Jeżyszek i pan Borecki zaprosili naszych uczniów do zobaczenia sali konsumenckiej, pomieszczenia kelnerskiego, barku napojów, magazynów: chłodniczych, produktów suchych, napojów, warzyw, pomieszczenia do wydawania cateringu, zmywalni naczyń, kuchni ciepłej, deserowni.
Każde z tych pomieszczeń zostało dokładnie omówione pod kątem odbywających się tam czynności oraz wyposażenia. Następnie przeszliśmy do centrum szkoleniowego przygotowanego na potrzeby prowadzenia konferencji, a potem do pokoi gościnnych.
Pobyt w gościńcu zakończyliśmy miłym akcentem, ponieważ poczęstowano nas napojami i ciasteczkami.
Dziękujemy właścicielom i przedstawicielom Gościńca Zodiak za możliwość zobaczenia pomieszczeń zakładu oraz za miłą atmosferę. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z naszego pobytu w Zodiaku ;-)
Małgorzata Janecka
Impreza ta miała przede wszystkim charakter edukacyjny. Jej celem było zapoznanie uczniów z leczniczym działaniem miodu i zachęcenie ich do jego regularnego spożywania. Dobroczynny wpływ poszczególnych gatunków miodu na organizm człowieka przedstawiony został w formie, specjalnie przygotowanych na ten dzień przez uczniów, plakatów. Uczniowie mieli okazję zapoznać się też z innymi produktami pszczelimi, tj. propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, jad pszczeli, stosowanymi w apiterapii, która jako jedna ze współczesnych metod medycyny naturalnej cieszy się ogromnym i coraz to większym uznaniem.Młodzież uświadomiła sobie, jak bardzo korzystne działanie mają dary ula w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Uczniowie mieli też możliwość zobaczenia, dotknięcia, czy nawet powąchania aromatycznego wosku pszczelego, węzy, zobaczenia ramki nowej, starej, odbudowanej, z pierzgą, propolisem itd. Wiosną, w ramach Dni Promocji Zdrowia, będziemy kontynuować ten temat. Zaprosiliśmy już dziś do siebie pszczelarza, który na pewno przekaże nam wiele ciekawostek związanych z życiem pszczół i dobroczynnym wpływem produktów pszczelich na zdrowie człowieka. Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy wsparli mnie w organizacji obchodów tego święta, w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego uświetnienia – przede wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom. Dzięki ich zaangażowaniu w naszej szkole było wyjątkowo miło i słodko.
Iwona Wrożyna
23 września uczniowie klas IITA i III T – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbyli pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty na Wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie.
Na warsztaty te składał się wykład na temat jakości żywności i cech tę jakość kształtujących oraz ćwiczenia laboratoryjne.
Wykład prowadziła sama Pani Dziekan Wydziału, prof. dr hab. Teresa Fortuna. Wprowadzał on młodzież do dalszych zajęć. Następnie uczniowie, pod fachowym okiem asystentów Wydziału, przeprowadzali w pracowni analizy sensorycznej próby na daltonizm smakowy i zapachowy.
Każdy z nich otrzymał zakodowane próbki smaków i zapachów i w wydzielonych kabinach dokonywał ich oceny. Wyniki zapisywał na przygotowanych formularzach.
Na koniec próbki zostały rozkodowane i uczniowie mogli ocenić wyniki swojej pracy i swoje zdolności sensoryczne.
Drugie ćwiczenie odbywało się w pracowni analizy żywności. Tutaj młodzież oceniała jakość karmelków twardych – Landrynek, pochodzących od dwóch różnych producentów. Ocena przeprowadzana była metodą punktową i dotyczyła stanu opakowania oraz cech organoleptycznych badanych karmelków – stanu powierzchni, barwy, konsystencji, przełomu, smaku, zapachu. Warsztaty były ciekawie prowadzone i stanowią praktyczne uzupełnienie wiedzy nabywanej w szkole. „Na deser” miły spacer po starym Krakowie. Ogólnie bardzo udana wycieczka!
Sławomira Szuman
11 października spotkaliśmy się po raz ostatni z naszymi przyjaciółmi z Šilheřovic w ramach projektu Slezské kulinární umění.
Mile wspominaliśmy chwle spędzone razem na warsztatach i konkursach kulinarnych.
W Czechach braliśmy udział w konkursie Gastrofestival oraz w szkoleniach z mistrzem Martinem Slezakiem, a także ze znanym czeskim barmanem - Radimem Janouskiem.
Doskonale pamiętamy też nasze pierwsze kroki na polu golfowym. :)
Bardzo chcemy kontynuuować współpracę ze szkołą w Šilheřovicach. Jednak na następne projekty musimy poczekać do połowy roku 2015.
Galeria zdjęć na stronie szkoły czeskiej
Wracając do czasu sprzed wakacji warto przypomnieć o rodzinnym festynie zorganizowanym przez parafię p.w. św. Jerzego w Rydułtowach i jednocześnie podziękować naszym uczniom, którzy byli zaangażowani w organizację i uświetnienie tej szczytnej imprezy o charakterze charytatywnym. Młodzież klas o profilu gastronomicznym, zarówno klas technikum, jak i szkoły zawodowej, ugotowała przepyszną grochówkę, a uczennice klas handlowych zajmowały się jej wydawaniem i sprzedażą.
Zaś uczennica klasy czwartej o profilu usługowym Barbara Adamczyk reprezentowała naszą szkołę, biorąc udział w konkursie na dekorację stołu pod hasłem „Śląska rodzina przy śląskim stole”. Otrzymała nagrodę z wyróżnieniem. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy uczniom za zaangażowanie oraz godne reprezentowanie i promocję naszej szkoły w środowisku lokalnym. Zachęcamy również do dalszej aktywności i nieustannego doskonalenia swoich umiejętności zawodowych.
Wyjazd na miesięczną praktykę do Dźwirzyna nad morzem okazał się strzałem w dziesiątkę.
Wszyscy stwierdziliśmy, że to był miesiąc, który "odmienił nasze życie". :)
Jechało nas czworo, więc podzieliliśmy się na dwie grupy: Martyna podróżowała z Marcinem, a Justyna z Agatą.
Pracowaliśmy codziennie od 7 do 15 i trochę ciężko się nam wstawało.W pracy zmienialiśmy się tak, aby każda grupa przez dwa tygodnie obsługiwała gości w sali oraz dwa tygodnie pracowała w kuchni.
Ekipa w pracy była bardzo miła, szybko zaprzyjaźniliśmy się i zżyli ze wszystkimi. Po pracy jeździliśmy na rowerach, odpoczywaliśmy na plaży, wychodziliśmy do miasta, grywaliśmy w piłkę oraz korzystaliśmy z sauny, która znajdowała się w ośrodku. Weekendy mieliśmy wolne, więc mogliśmy wybrać się na wycieczkę do Kołobrzegu czy robić inne ciekawe rzeczy.
Na terenie ośrodka odbywały się co tydzień ogniska z muzyką na żywo, tak więc było bardzo wesoło czasem i śmiesznie.
Jesteśmy zadowoleni z wyjazdu mimo bardzo pracowitych dni, które się zdarzały. Jesteśmy pewni, że kiedyś do Dźwirzyna wrócimy. Tęsknimy za morzem i nowymi znajomymi.
Justyna, Martyna, Agata i rodzynek Marcin. :)
Restauracja oferuje:
-GWARANCJĘ ZATRUDNIENIA po ukończeniu szkoły,
- szkolenie w nowoczesnej kuchni z dużym zapleczem gastronomicznym,
- możliwość odbycia dodatkowych kursów zakończonych uzyskaniem ogólnopolskiego certyfikatu.
Wymagania:
- punktualność
- wysoka kultura osobista,
-chęci do pracy
Strona internetowa Gościńca Zodiac
14 maja w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Wiosenne wariacje”. Udział wzięły w nim dwuosobowe zespoły uczniów klas technikum żywienia i organizacji usług gastronomicznych oraz zasadniczej szkoły zawodowej, uczących się w zawodzie kucharz.
Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach: kulinarnej oraz kelnerskiej.
Konkurencja kelnerska polegała na wykonaniu dekoracji stołu w wiosennej aranżacji dla 4 osób w czasie 120 minut.
W części kulinarnej konkursu zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu 120 minut dwu wiosennych potraw, w tym jednej „na słodko”.
W kategorii kulinarnej zwyciężył zespół: Angelika Paulus, Krzysztof Firut z klasy I technikum żywienia wykonując „roladki z piersi kurczaka ze świeżymi pomidorkami i bazylią w towarzystwie młodych ziemniaczków i dipu z suszonych pomidorów”, na deser uczniowie podali „płonący mus truskawkowo-morelowy”.
Kategorię dekoracji stołów wygrały Klaudia Jencz i Barbara Adamczyk, uczennice klasy III technikum organizacji usług gastronomicznych. Drugie miejsce zajęły ich koleżanki z klasy – Magdalena Szymura i Daria Ulbrych, a III – adeptki sztuki kelnerskiej, zespół z klasy I – Natalia Krzysztoszek i Roksana Chłodek.
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury, którego gościem specjalnym był menadżer restauracji Gościniec Zodiac w Rzuchowie, profesjonalny kelner-barman, członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, pan Piotr Borecki.
Uczniowie zapoznali się z profesjonalnym sprzętem, szkłem barowym oraz syropami i stosowanymi alkoholami. Ponadto poznali zasady doboru różnych alkoholi, syropów i napojów bezalkoholowych oraz sposoby dekorowania drinków. W ostatni dzień szkolenia uczniowie musieli wykazać się zdobytą wiedzą czyli omówić technikę wykonania i sporządzić zaprojektowany przez siebie drink, który został oceniony przez zespół uczniów i prowadzącego warsztaty pana Radima Janouska. Młodzież wyjechała z nowymi pomysłami i chęcią do dalszej nauki .
Strona 4 z 7
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.