ul. Obywatelska 30, 44-280 Rydułtowy
 Pon - Pt 8.00-15.00

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

  • Tytuł - obraz 1
  • Tytuł - obraz 2
  • Tytuł - obraz 3
  • Tytuł - obraz 4
  • Tytuł - obraz 5
  • Tytuł - obraz 6

 Technik żywienia i usług gastronomicznych – charakterystyka zawodu

logistyk 2022

   
   Absolwent tego kierunku przygotowany jest do pracy przy sporządzaniu potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, jakie potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy oraz oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków.
Sprawnie układa również menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych ułatwiających planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia także ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w zakładzie gastronomicznym lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, na przykład poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.

Uczniowie tej klasy uczą się też wyposażać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznie je podawać i prawidłowo obsługiwać konsumenta. Jednocześnie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.

W wyniku zaliczenia egzaminów zawodowych uzyskuje się kwalifikacje:
• HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.

Po ukończeniu szkoły oraz zaliczeniu egzaminów istnieją następujące możliwości podjęcia pracy zawodowej jako:
• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
• manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
• manager zakładu gastronomicznego,
• organizator imprez okolicznościowych,
• mistrz sztuki kulinarnej,
• pracownik firmy cateringowej,
• doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
• organizator usług cateringowych,
• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
• prowadzenie własnej działalności.

Baza dydaktyczna, pracownie:
• pracownia gastronomiczna
• pracownia obsługi konsumenta

Zajęcia w naszej szkole odbywają się w pracowniach wyposażonych w profesjonalny sprzęt umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, napoje, uczy się obsługi konsumenta, dokonuje oceny potraw i napojów.

Zdobywanie dodatkowych umiejętności może się odbywać w trakcie cyklu kształcenia podczas;
• kursów specjalistycznych np. obsługi kelnerskiej , baristy, barmańskiego, itp.
• pokazów szefów kuchni,
• konkursów "pod okiem" mistrzów kulinarnych,
• wyjazdów na targi branżowe,
• przygotowywania i organizacji bankietów,
• wycieczek zawodowych do restauracji, hoteli i zakładów gastronomicznych.

Praktyki zawodowe.
Odbywają się w klasie trzeciej i czwartej w wymiarze czterotygodniowym.
Istnieje mozliwość wyjazdu na praktykę zawodową do kurortów nad polskim morzem, gdzie odbywa się ona w ośrodkach wypoczynkowych, najczęściej w okresie letnim.

Pratyki zawodowe za granicą:
W ramach programów unijnych realizowanych w naszej szkole, uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mają możliwość wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe do krajów Unii Europejskiej. W ostatnich latach realizowane były staże w Wielkiej Brytanii, we Włoszech i Bułgarii. Uczniowie odbywają tam praktyki w nowocześnie wyposażonych restauracjach i hotelach, gdzie mają możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych, a dodatkowo mogą poznać tradycje, potrawy, zwyczaje i kulturę odwiedzanego kraju.

Nauczane przedmioty zawodowe:
• pracownia gastronomiczna,
• pracownia obsługi konsumenta,
• pracownia planowania żywienia,
• wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
• działalność gospodarcza w gastronomii,
• język angielski zawodowy,
• technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
• podstawy żywienia człowieka,
• usługi gastronomiczne,
• organizacja produkcji gastronomicznej.

W branży gastronomicznej obserwowany jest zdecydowany trend potwierdzajacy, że liczba punktów gastronomicznych oraz klientów, którzy korzytają regularnie z usług gastronomicznych ciągle rośnie. Oznacza to, iż kolejne lata będą przynosić powstawanie nowych restauracji, kawiarni, barów, hoteli, pensjonatów czy sieci lokali szybkiej obsługi. Wszystkie te miejsca, to obszary pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.

Kształcenie zawodowe

    387074319 830609432191330 5012043021732676744 n     Wanessa Wieczorek
stypendystka Prezesa Rady Ministrów

 Konkurs fotograficzny - Jesienne Wariacje

Światowy Dzień Żywności

  • Beata Pirogowicz
    Beata Pirogowicz

    Dyrektor szkoły

  • Gabriela Mazurek - Piejak
    Gabriela Mazurek - Piejak

    Wicedyrektor

  • Małgorzata Warzecha - Staniczek
    Małgorzata Warzecha - Staniczek

    Kierownik szkolenia praktycznego

37
nauczycieli
441
uczniów
17
oddziałów
5
pracowni zawodowych

Samorząd szkolny

  402104717 852883593297247 4537809069971496834 n   

Przewodnicząca:
Wanessa Wieczorek

Zastępca:
Jakub Rymer

Członkowie:
Kamila Pietroniec
Tomasz Mika

Stowarzyszenie Obywatelska 30

      Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły.
Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.

Piszemy projekty.
Organizujemy festiwale fotograficzne i gastronomiczne.
Promujemy kierunki kształcenia prowadzone w naszej szkole.
Nasze działania finansowane są z budżetu Miasta Rydułtowy
oraz Powiatu Wodzisławskiego.
logo rydy Herb powiatu wodzisławskiego

logo obywatelska30

V Międzynarodowy Festiwal Fotografii - Rydułtowy 2023 „To bee, or not to bee”

  • To bee or not to bee - 30
    Beata Arcipowska / Gdańsk / Lot po nektar
  • To bee or not to bee - 21
    Jakub Jakubiak / Komarów / Powrót do domu
  • To bee or not to bee - 22
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / W blasku słońca
  • To bee or not to bee - 23
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / Wielkie Gały
  • To bee or not to bee - 24
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Odpoczynek przy ulu
  • To bee or not to bee - 25
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Rodzina
  • To bee or not to bee - 26
    Wojciech Wróblewski / Bolesławiec / Proszony gość
  • To bee or not to bee - 27
    Michał Olszewski / Giże / Odpoczynek 2
  • To bee or not to bee - 28
    Patrycja Szczechla / Skoczów / Makro piękno
  • To bee or not to bee - 29
    Kamila Godula / Libiąż / Odpoczynek po długim locie
  • To bee or not to bee - 20
    Karolina Hanuszewicz / Włynkówko / Karich 3
  • To bee or not to bee - 31
    Krzysztof Grzybowski / Chrzanów / Nurkująca w słoneczniku
  • To bee or not to bee - 32
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 1
  • To bee or not to bee - 33
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 2
  • To bee or not to bee - 34
    Żaklina Błatoń / Wodzisław Śląski / Witalność
  • To bee or not to bee - 35
    Tymon Szymański / Nowe Kramsko / Beezee...
  • To bee or not to bee - 36
    Kamil Kamiński / Gogołowice / W locie
  • To bee or not to bee - 37
    Klaudia Czarniewska / Jejkowice /Życie pszczół 2
  • To bee or not to bee - 38
    Martyna Cieślik / Kornowac / Twarzą w twarz
  • To bee or not to bee - 11
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 2
  • To bee or not to bee - 2
    II MIEJSCE – Jacek Cisło / Brzeźce / Lot nad plastrem miodu
  • To bee or not to bee - 3
    III MIEJSCE – Agnieszka Wrześniak / Siepraw / Bezmatek
  • To bee or not to bee - 4
    I WYRÓŻNIENIE – Szymon Garbacz / Rachowice / Bee my Heksagon
  • To bee or not to bee - 5
    II WYRÓŻNIENIE – Klaudia Czarniewska / Jejkowice / Życie pszczół 1
  • To bee or not to bee - 6
    III WYRÓŻNIENIE – Martyna Cieślik / Kornowac / Odlot
  • To bee or not to bee - 7
    III WYRÓŻNIENIE – Łukasz Barański / Kielce / Rodzina
  • To bee or not to bee - 8
     Robert Głowacki / Szczytno / Zapylanie
  • To bee or not to bee - 9
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Nowonarodzeni
  • To bee or not to bee - 10
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Przejście
  • To bee or not to bee - 1
    I MIEJSCE – Jacek Orzeł / Bochnia /Zdjęcie 5 z cyklu Mechabee
  • To bee or not to bee - 12
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 3
  • To bee or not to bee - 13
    Zbigniew Piotrowski / Gdynia / W pasiece pewnej pięknej pszczelarki 5
  • To bee or not to bee - 14
    Michał Kubicki / Łódź / Na mniszku
  • To bee or not to bee - 15
    Piotr Pawlak / Wolbromek / Przygotowanie
  • To bee or not to bee - 16
    Piotr Dras / Płock / Cień1
  • To bee or not to bee - 17
    Paweł Kucia / Małoszyce / Witaj w ulu
  • To bee or not to bee - 18
    Patrycja Kowala / Bolewice / Wiosenne upojenie
  • To bee or not to bee - 19
    Angelika Kubicka / Stargard / Pszczoła w wielkim mieście