Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Technik żywienia i usług gastronomicznych – charakterystyka zawodu
Absolwent tego kierunku przygotowany jest do pracy przy sporządzaniu potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, jakie potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy oraz oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków.Sprawnie układa również menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych ułatwiających planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia także ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w zakładzie gastronomicznym lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, na przykład poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych.Uczniowie tej klasy uczą się też wyposażać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznie je podawać i prawidłowo obsługiwać konsumenta. Jednocześnie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.W wyniku zaliczenia egzaminów zawodowych uzyskuje się kwalifikacje:• HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań• HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.Po ukończeniu szkoły oraz zaliczeniu egzaminów istnieją następujące możliwości podjęcia pracy zawodowej jako:• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,• manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,• manager zakładu gastronomicznego,• organizator imprez okolicznościowych,• mistrz sztuki kulinarnej,• pracownik firmy cateringowej,• doradca w zakresie prawidłowego żywienia,• organizator usług cateringowych,• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,• prowadzenie własnej działalności.Baza dydaktyczna, pracownie:• pracownia gastronomiczna• pracownia obsługi konsumentaZajęcia w naszej szkole odbywają się w pracowniach wyposażonych w profesjonalny sprzęt umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, napoje, uczy się obsługi konsumenta, dokonuje oceny potraw i napojów.Zdobywanie dodatkowych umiejętności może się odbywać w trakcie cyklu kształcenia podczas;• kursów specjalistycznych np. obsługi kelnerskiej , baristy, barmańskiego, itp.• pokazów szefów kuchni,• konkursów "pod okiem" mistrzów kulinarnych,• wyjazdów na targi branżowe,• przygotowywania i organizacji bankietów,• wycieczek zawodowych do restauracji, hoteli i zakładów gastronomicznych.Praktyki zawodowe.Odbywają się w klasie trzeciej i czwartej w wymiarze czterotygodniowym. Istnieje mozliwość wyjazdu na praktykę zawodową do kurortów nad polskim morzem, gdzie odbywa się ona w ośrodkach wypoczynkowych, najczęściej w okresie letnim.Pratyki zawodowe za granicą:W ramach programów unijnych realizowanych w naszej szkole, uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mają możliwość wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe do krajów Unii Europejskiej. W ostatnich latach realizowane były staże w Wielkiej Brytanii, we Włoszech i Bułgarii. Uczniowie odbywają tam praktyki w nowocześnie wyposażonych restauracjach i hotelach, gdzie mają możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych, a dodatkowo mogą poznać tradycje, potrawy, zwyczaje i kulturę odwiedzanego kraju.Nauczane przedmioty zawodowe:• pracownia gastronomiczna,• pracownia obsługi konsumenta,• pracownia planowania żywienia,• wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,• działalność gospodarcza w gastronomii,• język angielski zawodowy,• technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,• podstawy żywienia człowieka,• usługi gastronomiczne,• organizacja produkcji gastronomicznej.W branży gastronomicznej obserwowany jest zdecydowany trend potwierdzajacy, że liczba punktów gastronomicznych oraz klientów, którzy korzytają regularnie z usług gastronomicznych ciągle rośnie. Oznacza to, iż kolejne lata będą przynosić powstawanie nowych restauracji, kawiarni, barów, hoteli, pensjonatów czy sieci lokali szybkiej obsługi. Wszystkie te miejsca, to obszary pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.
Czytaj więcej