Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Barwniki i pigmentyschemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; dodawany do produktówE 100 - kurkumina (kurkuma) - żółty, roślinny; przyprawy, koncentratyE 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 - żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; przyprawy i wiele innychE 102 - tartrazyna - cytrynowo-żółty, syntetyczny; napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztardaE 104 - żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; wyroby cukierniczeE 110 - żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty; marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletekE 120 - karmin, Natural Red 4 - czerwony, naturalny; różneE 122 - azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny; dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewyE 123 - amarant, FD&C Red No.2 - czerwony; różneE 124 - Ponceau 4 R - czerwony; wędzone ryby, cukierki pudroweE 127 - erytrozyna, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; wiśnie koktailowe, owoce kandyzowaneE 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetkiE 132 - indygotyna I - niebieski, naturalny; drażetki, różneE 133 - błękit brylantynowy FCF 1350, Food Blue 2 - niebieski; różneE 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil - zielony, roślinny; różneE 141 - kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny (modyfikowany); groszek konserwowyE 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukierniczeE 151 - czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny; podbarwianie słabych odmian kawioruE 153 - węgiel drzewny (pigment) - czarny, syntetyczny; wyroby cukierniczeE 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło)E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółteE 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różneE 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach) - czerwony, naturalny; różneE 160e,f - beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu - ciemno-czerwona; różneE 161a - flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny; różneE 161b - luteina - żółty, naturalny; różneE 161c - kryptoksantyna - naturalny; różneE 161d - rubiksantyna - czerwony, naturalny; różneE 162 - czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) - czerwony, naturalny; przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soiE 163 - antocyjany (występują w winogronach i jagodach) - czerwony-różne odcienie, naturalny; napoje, konserwy owocowe, słodyczeE 170 - węglan wapnia (pigment) - biały; pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa)E 171 - dwutlenek tytanu (pigment) - biały; guma do żucia, drażetki, pasta do zębówE 172 - wodorotlenek żelaza (pigment) - brunatny; rzadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbasE 173 - glin, aluminium (metaliczne) - metaliczny; dekoracja słodyczyE 174 - srebro (metaliczne) - srebrny; wyroby cukierniczeE 175 - złoto (metaliczne) - złoty; w polsce spotykane w likierze GoldwasserE 180 - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych
Konserwantyschemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktówE 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inneE 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inneE 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inneE 203 - sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inneE 210 - kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatkiE 211 - benzoesan sodu - syntetyczny;E 212 - benzoesan potasu - syntetyczny;E 213 - benzoesan wapnia - syntetyczny;E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny;E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różneE 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różneE 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoceE 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różneE 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różneE 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różneE 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różneE 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różneE 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różneE 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różneE 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami)E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusoweE 232 - o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusoweE 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusoweE 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topioneE 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocoweE 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różneE 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różneE 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różneE 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędlinyE 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędlinyE 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topioneE 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topioneE 260 - kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...E 261 - octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...E 262 - octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...E 263 - octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...
Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inneschemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, inne funkcje; dodawany do produktówE 270 - kwas mlekowy - fermentacyjny, konserwant; różneE 280 - kwas propinowy - syntetyczny lub fermantacyjny, konserwant; różneE 281 - propinian sodu - syntetyczny, konserwant; różneE 282 - propinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różneE 283 - propinian potasu - syntetyczny, konserwant; różneE 290 - dwutlenek węgla ( tlenek węgla(IV) ) - syntetyczny, konserwant; napoje, wody mineralneE 296 - kwas L-jabłkowy - syntetyczny, konserwant; różneE 300 - kwas L-askorbinowy, witamina C - syntetyczny, konserwant; różneE 301 - L-askorbinian sodu - syntetyczny, konserwant; różneE 302 - L-askorbinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różneE 304 - palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) - syntetyczny; produkty tłuszczoweE 307-309 - tokoferole, witamina E i pochodne - syntetyczne; różneE 310 - gallusan propylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różneE 311 - gallusan oktylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różneE 312 - gallusan dodecylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różneE 320 - BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F - syntetyczny; biszkopty, rosoły w kostkach, orzechy, tłuszcze piekarskieE 321 - BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol - syntetyczny; różneE 322 - lecytyna - naturalny (głównie z nasion soi), emulgator; różneE 325 - mleczan sodu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztetyE 326 - mleczan potasu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztetyE 327 - mleczan wapnia - syntetyczny; desery w proszkuE 330 - kwas cytrynowy - odpady poprodukcyjne cukru; różneE 331(a-c) - cytrynian sodu - jak E 330; różneE 332(a,b) - cytrynian potasu - jak E 330; różneE 333 - cytrynian wapnia - jak E 330; różneE 334 - kwas L-winowy - fermentacyjny; różneE 335 - winian sodu - fermantacyjny; różneE 336 - wodorowinian potasu (winian monopotasowy) - fermantacyjny; różneE 337 - winian sodowo-potasowy - fermantacyjny; sery, przetwory mięsneE 338 - kwas fosforowy - syntetyczny, regulator kwasowości; napojeE 339a - diwodoroortofosforan sodu (ortofosforan monosodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, seryE 339b - wodoroortofosforan sodu (ortofosforan disodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, seryE 339c - ortofosforan sodu (ortofosforan trisodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; sery topione, różneE 340a - diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różneE 340b - wodoroortofosforan potasu (ortofosforan dipotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różneE 340c - ortofosforan potasu (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różneE 341c - ortofosforan wapnia (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różneE 350 - jabłczan sodu - syntetyczny; różneE 351 - jabłczan potasu - syntetyczny; różneE 352 - jabłczan wapnia - syntetyczny; różneE 353 - kwas m-winowy - syntetyczny; różneE 355 - kwas adypinowy - syntetyczny; różneE 375 - kwas nikotynowy, witamina PP - syntetyczny; różneE 381 - cytrynian żelazowo-amonowy - syntetyczny; różneE 385 - sól sodowo-wapniowa kwasy etylenodiaminatetraoctowego (EDTA) - syntetyczny, utrwalacz barwy; różne
Zagęszczaczeschemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktówE 400 - kwas alginowy - naturalny (produkowany z alg); różneE 401 - alginian sodu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jako substancja klarująca: soki, miody pitne, hydrolizaty białkowe (zupy w proszku), zagęszczacz: lody, desery w proszku, koncentraty napojów i ciast, śmietana UHTE 402 - alginian potasu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401E 403 - alginian amonu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401E 404 - alginian wapnia - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); śmietana UHTE 405 - alginian propylenowo-glikolowy - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); sosy typu dressing, majonez niskotłuszczowyE 406 - Agar, agar-agar, isinglass - naturalny (produkowany z alg); galaretki (zamiast żelatyny), lody, napoje mleczne, margaryna, konserwy mięsneE 407 - Karagen - naturalny (produkowany z wodorostów); jak E 401, odżywki dla dzieciE 410 - mączka chleba świętojańskiego, Carob, Carubin, Arobon - wyciąg z nasion Ceratonia siliqua L.; jak E 401E 412 - guma guar, guaran - wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.; sałatki, majonezy, lody, zupyE 413 - tragant (tragakant) - naturalny; różneE 414 - guma arabska - naturalny; różneE 415 - ksantan - fermantacyjny; różneE 420 - sorbitol, syrop sorbitolowy - syntetyczny; lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowaneE 421 - mannitol - syntetyczny; różneE 422 - glicerol, 1,2,3-propanotriol, gliceryna - syntetyczny; wyroby cukierniczeE 432-436 - estry polioksyetylenów sorbitanowych i kwasów tłuszczowych: laurynowego, oleinowego, palmitynowego, mono- i tristearynowego - tłuszcze roślinne modyfikowane; różneE 440a - pektyna - naturalny; przetwory owocoweE 440b - pektyna amoniakalna - naturalny (modyfikowany); różneE 450-452 - fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne; głównie sery topioneE 460 - celuloza - naturalny; różneE 461 - metyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różneE 464 - hydroksypropylometyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różneE 465 - metyloetyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różneE 466 - sól sodowa karboksymetylocelulozy, CMC - naturalny (modyfikowany); wyroby cukiernicze, zupy w proszku, serki topione, lodyE 469 - kazeinian sodu - naturalny (modyfikowany); napoje mleczne, lodyE 470 - grupa soli sodowych, potasowych i wapniowych kwasów tłuszczowych o podobnych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różneE 471 - grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych o zbliżonych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różneE 472a - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem octowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różneE 472b - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem mlekowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różneE 472c - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem cytrynowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różneE 472d - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem winowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różneE 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne
Różne dodatkischemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, funkcja; dodawany do produktów, uwagiE 500a - węglan sodu, soda - syntetyczny, regulator kwasowości; różneE 500b - wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu), soda oczyszczona - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; sery, wypieki i inneE 501a - węglan potasu - syntetyczny, regulator kwasowości; różneE 501b - wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różneE 503a - węglan amonu - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różneE 503b - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne (podczas pieczenia ulatnia się całkowicie)E 504 - węglan magnezu - syntetyczny, środek spulchniający; różneE 508 - chlorek potasu - konserwy, wędliny i wyroby garmażeryjneE 536 - żelazocyjanek potasu - syntetyczny, usuwa jony żelaza; sól kuchenna, winoE 575-579 - glukoniany - syntetyczny, przeciwdziałają zbrylaniu; sproszkowane produkty żywnościoweE 620 - kwas L-glutaminowy - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inneE 621 - glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620E 627 - wodzian guanylanu sodu (guanylan sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620E 631 - dwuwodzian inozynianu sodu (inozynian sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620E 635 - mieszanina E 627 i E 631 - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620E 900 - dimetylopolisiloksan - syntetyczny, zapobieganie przywieraniu wypieku do formy; ciasta i pieczywoE 901 - wosk pszczeli - naturalny, powlekanie drażetek cukierniczychE 951 - Aspartam, Canderel, Nutrasweet - syntetyczny, substancja słodząca, nieodporny na działanie podwyższonej temperaturyE 967 - ksylitol, Kannit, Newtol, Torch, Xyliton, Eutrit - syntetyczny; lody, wyroby cukiernicze
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.