ul. Obywatelska 30, 44-280 Rydułtowy
 Pon - Pt 8.00-15.00

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

  • Góra obraz 1
  • Góra obraz 2
  • Góra obraz 3
  • Góra obraz 4
  • Góra obraz 5
  • Góra obraz 6
  • Góra obraz 7

Chemiczne dodatki do żywności


OTO LISTA WSZYTKICH DODATKÓW, KTÓRE WYTĘPUJĄ W ŻYWNOŚCI I DEKLAROWANE SĄ PRZEZ PRODUCENTÓW NA OPAKOWANIACH JAKO INFORMACJA DLA KONSUMENTÓW:

Barwniki i pigmenty
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; dodawany do produktów
E 100 - kurkumina (kurkuma) - żółty, roślinny; przyprawy, koncentraty
E 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 - żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; przyprawy i wiele innych
E 102 - tartrazyna - cytrynowo-żółty, syntetyczny; napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda
E 104 - żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; wyroby cukiernicze
E 110 - żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty; marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek
E 120 - karmin, Natural Red 4 - czerwony, naturalny; różne
E 122 - azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny; dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy
E 123 - amarant, FD&C Red No.2 - czerwony; różne
E 124 - Ponceau 4 R - czerwony; wędzone ryby, cukierki pudrowe
E 127 - erytrozyna, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane
E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki
E 132 - indygotyna I - niebieski, naturalny; drażetki, różne
E 133 - błękit brylantynowy FCF 1350, Food Blue 2 - niebieski; różne
E 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil - zielony, roślinny; różne
E 141 - kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny (modyfikowany); groszek konserwowy
E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukiernicze
E 151 - czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny; podbarwianie słabych odmian kawioru
E 153 - węgiel drzewny (pigment) - czarny, syntetyczny; wyroby cukiernicze
E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło)
E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte
E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne
E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach) - czerwony, naturalny; różne
E 160e,f - beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu - ciemno-czerwona; różne
E 161a - flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny; różne
E 161b - luteina - żółty, naturalny; różne
E 161c - kryptoksantyna - naturalny; różne
E 161d - rubiksantyna - czerwony, naturalny; różne
E 162 - czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) - czerwony, naturalny; przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soi
E 163 - antocyjany (występują w winogronach i jagodach) - czerwony-różne odcienie, naturalny; napoje, konserwy owocowe, słodycze
E 170 - węglan wapnia (pigment) - biały; pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa)
E 171 - dwutlenek tytanu (pigment) - biały; guma do żucia, drażetki, pasta do zębów
E 172 - wodorotlenek żelaza (pigment) - brunatny; rzadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbas
E 173 - glin, aluminium (metaliczne) - metaliczny; dekoracja słodyczy
E 174 - srebro (metaliczne) - srebrny; wyroby cukiernicze
E 175 - złoto (metaliczne) - złoty; w polsce spotykane w likierze Goldwasser
E 180 - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych

Konserwanty
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów
E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne
E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne
E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne
E 203 - sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inne
E 210 - kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki
E 211 - benzoesan sodu - syntetyczny;
E 212 - benzoesan potasu - syntetyczny;
E 213 - benzoesan wapnia - syntetyczny;
E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny;
E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różne
E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różne
E 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce
E 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różne
E 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różne
E 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różne
E 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różne
E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne
E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne
E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne
E 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami)
E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe
E 232 - o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe
E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe
E 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione
E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe
E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne
E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne
E 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne
E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny
E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny
E 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione
E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione
E 260 - kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...
E 261 - octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...
E 262 - octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...
E 263 - octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, inne funkcje; dodawany do produktów
E 270 - kwas mlekowy - fermentacyjny, konserwant; różne
E 280 - kwas propinowy - syntetyczny lub fermantacyjny, konserwant; różne
E 281 - propinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne
E 282 - propinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne
E 283 - propinian potasu - syntetyczny, konserwant; różne
E 290 - dwutlenek węgla ( tlenek węgla(IV) ) - syntetyczny, konserwant; napoje, wody mineralne
E 296 - kwas L-jabłkowy - syntetyczny, konserwant; różne
E 300 - kwas L-askorbinowy, witamina C - syntetyczny, konserwant; różne
E 301 - L-askorbinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne
E 302 - L-askorbinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne
E 304 - palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) - syntetyczny; produkty tłuszczowe
E 307-309 - tokoferole, witamina E i pochodne - syntetyczne; różne
E 310 - gallusan propylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne
E 311 - gallusan oktylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne
E 312 - gallusan dodecylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne
E 320 - BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F - syntetyczny; biszkopty, rosoły w kostkach, orzechy, tłuszcze piekarskie
E 321 - BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol - syntetyczny; różne
E 322 - lecytyna - naturalny (głównie z nasion soi), emulgator; różne
E 325 - mleczan sodu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety
E 326 - mleczan potasu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety
E 327 - mleczan wapnia - syntetyczny; desery w proszku
E 330 - kwas cytrynowy - odpady poprodukcyjne cukru; różne
E 331(a-c) - cytrynian sodu - jak E 330; różne
E 332(a,b) - cytrynian potasu - jak E 330; różne
E 333 - cytrynian wapnia - jak E 330; różne
E 334 - kwas L-winowy - fermentacyjny; różne
E 335 - winian sodu - fermantacyjny; różne
E 336 - wodorowinian potasu (winian monopotasowy) - fermantacyjny; różne
E 337 - winian sodowo-potasowy - fermantacyjny; sery, przetwory mięsne
E 338 - kwas fosforowy - syntetyczny, regulator kwasowości; napoje
E 339a - diwodoroortofosforan sodu (ortofosforan monosodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery
E 339b - wodoroortofosforan sodu (ortofosforan disodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery
E 339c - ortofosforan sodu (ortofosforan trisodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; sery topione, różne
E 340a - diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne
E 340b - wodoroortofosforan potasu (ortofosforan dipotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne
E 340c - ortofosforan potasu (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne
E 341c - ortofosforan wapnia (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne
E 350 - jabłczan sodu - syntetyczny; różne
E 351 - jabłczan potasu - syntetyczny; różne
E 352 - jabłczan wapnia - syntetyczny; różne
E 353 - kwas m-winowy - syntetyczny; różne
E 355 - kwas adypinowy - syntetyczny; różne
E 375 - kwas nikotynowy, witamina PP - syntetyczny; różne
E 381 - cytrynian żelazowo-amonowy - syntetyczny; różne
E 385 - sól sodowo-wapniowa kwasy etylenodiaminatetraoctowego (EDTA) - syntetyczny, utrwalacz barwy; różne

Zagęszczacze
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów
E 400 - kwas alginowy - naturalny (produkowany z alg); różne
E 401 - alginian sodu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jako substancja klarująca: soki, miody pitne, hydrolizaty białkowe (zupy w proszku), zagęszczacz: lody, desery w proszku, koncentraty napojów i ciast, śmietana UHT
E 402 - alginian potasu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401
E 403 - alginian amonu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401
E 404 - alginian wapnia - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); śmietana UHT
E 405 - alginian propylenowo-glikolowy - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); sosy typu dressing, majonez niskotłuszczowy
E 406 - Agar, agar-agar, isinglass - naturalny (produkowany z alg); galaretki (zamiast żelatyny), lody, napoje mleczne, margaryna, konserwy mięsne
E 407 - Karagen - naturalny (produkowany z wodorostów); jak E 401, odżywki dla dzieci
E 410 - mączka chleba świętojańskiego, Carob, Carubin, Arobon - wyciąg z nasion Ceratonia siliqua L.; jak E 401
E 412 - guma guar, guaran - wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.; sałatki, majonezy, lody, zupy
E 413 - tragant (tragakant) - naturalny; różne
E 414 - guma arabska - naturalny; różne
E 415 - ksantan - fermantacyjny; różne
E 420 - sorbitol, syrop sorbitolowy - syntetyczny; lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane
E 421 - mannitol - syntetyczny; różne
E 422 - glicerol, 1,2,3-propanotriol, gliceryna - syntetyczny; wyroby cukiernicze
E 432-436 - estry polioksyetylenów sorbitanowych i kwasów tłuszczowych: laurynowego, oleinowego, palmitynowego, mono- i tristearynowego - tłuszcze roślinne modyfikowane; różne
E 440a - pektyna - naturalny; przetwory owocowe
E 440b - pektyna amoniakalna - naturalny (modyfikowany); różne
E 450-452 - fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne; głównie sery topione
E 460 - celuloza - naturalny; różne
E 461 - metyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne
E 464 - hydroksypropylometyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne
E 465 - metyloetyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne
E 466 - sól sodowa karboksymetylocelulozy, CMC - naturalny (modyfikowany); wyroby cukiernicze, zupy w proszku, serki topione, lody
E 469 - kazeinian sodu - naturalny (modyfikowany); napoje mleczne, lody
E 470 - grupa soli sodowych, potasowych i wapniowych kwasów tłuszczowych o podobnych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne
E 471 - grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych o zbliżonych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne
E 472a - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem octowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne
E 472b - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem mlekowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne
E 472c - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem cytrynowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne
E 472d - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem winowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne
E 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

Różne dodatki
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, funkcja; dodawany do produktów, uwagi
E 500a - węglan sodu, soda - syntetyczny, regulator kwasowości; różne
E 500b - wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu), soda oczyszczona - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; sery, wypieki i inne
E 501a - węglan potasu - syntetyczny, regulator kwasowości; różne
E 501b - wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne
E 503a - węglan amonu - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne
E 503b - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne (podczas pieczenia ulatnia się całkowicie)
E 504 - węglan magnezu - syntetyczny, środek spulchniający; różne
E 508 - chlorek potasu - konserwy, wędliny i wyroby garmażeryjne
E 536 - żelazocyjanek potasu - syntetyczny, usuwa jony żelaza; sól kuchenna, wino
E 575-579 - glukoniany - syntetyczny, przeciwdziałają zbrylaniu; sproszkowane produkty żywnościowe
E 620 - kwas L-glutaminowy - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inne
E 621 - glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620
E 627 - wodzian guanylanu sodu (guanylan sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620
E 631 - dwuwodzian inozynianu sodu (inozynian sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620
E 635 - mieszanina E 627 i E 631 - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620
E 900 - dimetylopolisiloksan - syntetyczny, zapobieganie przywieraniu wypieku do formy; ciasta i pieczywo
E 901 - wosk pszczeli - naturalny, powlekanie drażetek cukierniczych
E 951 - Aspartam, Canderel, Nutrasweet - syntetyczny, substancja słodząca, nieodporny na działanie podwyższonej temperatury
E 967 - ksylitol, Kannit, Newtol, Torch, Xyliton, Eutrit - syntetyczny; lody, wyroby cukiernicze

Kształcenie zawodowe

467842241 1090704599515144 4497027957500888728 n       Julia Jaźwiec
stypendystka Prezesa Rady Ministrów

 Konkurs fotograficzny - Jesienne Wariacje

Światowy Dzień Żywności

  • Beata Pirogowicz
    Beata Pirogowicz

    Dyrektor szkoły

  • Gabriela Mazurek - Piejak
    Gabriela Mazurek - Piejak

    Wicedyrektor

  • Małgorzata Warzecha - Staniczek
    Małgorzata Warzecha - Staniczek

    Kierownik szkolenia praktycznego

37
nauczycieli
393
uczniów
16
oddziałów
5
pracowni zawodowych

Samorząd szkolny

  402104717 852883593297247 4537809069971496834 n   

Przewodnicząca:
Wanessa Wieczorek

Zastępca:
Jakub Rymer

Członkowie:
Kamila Pietroniec
Tomasz Mika

Opieka stomatologiczna w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

opieka stomatologiczna      

Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.
W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:
1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,
2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia. 

Pełna treść informacji

Stowarzyszenie Obywatelska 30

      Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły.
Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.

Piszemy projekty.
Organizujemy festiwale fotograficzne i gastronomiczne.
Promujemy kierunki kształcenia prowadzone w naszej szkole.
Nasze działania finansowane są z budżetu Miasta Rydułtowy
oraz Powiatu Wodzisławskiego.
logo rydy Herb powiatu wodzisławskiego

logo obywatelska30

V Międzynarodowy Festiwal Fotografii - Rydułtowy 2023 „To bee, or not to bee”

  • To bee or not to bee - 30
    Beata Arcipowska / Gdańsk / Lot po nektar
  • To bee or not to bee - 21
    Jakub Jakubiak / Komarów / Powrót do domu
  • To bee or not to bee - 22
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / W blasku słońca
  • To bee or not to bee - 23
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / Wielkie Gały
  • To bee or not to bee - 24
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Odpoczynek przy ulu
  • To bee or not to bee - 25
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Rodzina
  • To bee or not to bee - 26
    Wojciech Wróblewski / Bolesławiec / Proszony gość
  • To bee or not to bee - 27
    Michał Olszewski / Giże / Odpoczynek 2
  • To bee or not to bee - 28
    Patrycja Szczechla / Skoczów / Makro piękno
  • To bee or not to bee - 29
    Kamila Godula / Libiąż / Odpoczynek po długim locie
  • To bee or not to bee - 20
    Karolina Hanuszewicz / Włynkówko / Karich 3
  • To bee or not to bee - 31
    Krzysztof Grzybowski / Chrzanów / Nurkująca w słoneczniku
  • To bee or not to bee - 32
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 1
  • To bee or not to bee - 33
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 2
  • To bee or not to bee - 34
    Żaklina Błatoń / Wodzisław Śląski / Witalność
  • To bee or not to bee - 35
    Tymon Szymański / Nowe Kramsko / Beezee...
  • To bee or not to bee - 36
    Kamil Kamiński / Gogołowice / W locie
  • To bee or not to bee - 37
    Klaudia Czarniewska / Jejkowice /Życie pszczół 2
  • To bee or not to bee - 38
    Martyna Cieślik / Kornowac / Twarzą w twarz
  • To bee or not to bee - 11
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 2
  • To bee or not to bee - 2
    II MIEJSCE – Jacek Cisło / Brzeźce / Lot nad plastrem miodu
  • To bee or not to bee - 3
    III MIEJSCE – Agnieszka Wrześniak / Siepraw / Bezmatek
  • To bee or not to bee - 4
    I WYRÓŻNIENIE – Szymon Garbacz / Rachowice / Bee my Heksagon
  • To bee or not to bee - 5
    II WYRÓŻNIENIE – Klaudia Czarniewska / Jejkowice / Życie pszczół 1
  • To bee or not to bee - 6
    III WYRÓŻNIENIE – Martyna Cieślik / Kornowac / Odlot
  • To bee or not to bee - 7
    III WYRÓŻNIENIE – Łukasz Barański / Kielce / Rodzina
  • To bee or not to bee - 8
     Robert Głowacki / Szczytno / Zapylanie
  • To bee or not to bee - 9
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Nowonarodzeni
  • To bee or not to bee - 10
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Przejście
  • To bee or not to bee - 1
    I MIEJSCE – Jacek Orzeł / Bochnia /Zdjęcie 5 z cyklu Mechabee
  • To bee or not to bee - 12
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 3
  • To bee or not to bee - 13
    Zbigniew Piotrowski / Gdynia / W pasiece pewnej pięknej pszczelarki 5
  • To bee or not to bee - 14
    Michał Kubicki / Łódź / Na mniszku
  • To bee or not to bee - 15
    Piotr Pawlak / Wolbromek / Przygotowanie
  • To bee or not to bee - 16
    Piotr Dras / Płock / Cień1
  • To bee or not to bee - 17
    Paweł Kucia / Małoszyce / Witaj w ulu
  • To bee or not to bee - 18
    Patrycja Kowala / Bolewice / Wiosenne upojenie
  • To bee or not to bee - 19
    Angelika Kubicka / Stargard / Pszczoła w wielkim mieście