Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Rok szkolny 2017/2018
Zwiększony wymiar godzin z matematyki pozwoli na ugruntowanie umiejętności wymaganych na egzaminie maturalnym zdawanym na poziomie podstawowym i umożliwi zainteresowanym przystąpienie do gzaminu na poziomie rozszerzonym.
Nowa od 2014 roku.
- nowoczesna, - stale wzbogacana o nowy sprzęt,- 7 stanowisk roboczych,- piec konwekcyjno - parowy.
Od września 2017 wyremontowana i wyposażona w nowy sprzęt:- profesjonalny dwugrupowy ekspres do kawy i herbaty, - zmywarka,- pomocnik kelnerski z możliwością przygotowywania ciepłych potraw,- chłodziarka barowa,- trzon kuchenny z piekarnikiem,- komputer z oprogramowaniem do planowania i organizacji pracy kelnera.
PRAKTYKI NAD MORZEM
Uczniom technikum w czasie kształcenia proponujemy atrakcyjne praktyki miesięczne nad morzem.
Przeczytaj relacje uczniów
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza procesy produkcyjne zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Przestrzega zasad racjonalnego żywienia. Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal. Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi. Miejscem pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są zakłady gastronomiczne typu zamkniętego i otwartego. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wyodrębniono 2 kwalifikacje:
1. T.6. Sporządzanie potraw i napojów
2. T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacji T.6 jest przeprowadzany po klasie III i obejmuje następujące przedmioty:
- technologia gastronomiczna
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- pracownia gastronomiczna
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacji T.15 jest przeprowadzany po I semestrze w klasie IV i obejmuje następujące przedmioty:
- podstawy żywienia człowieka
- organizacja produkcji gastronomicznej
- usługi gastronomiczne
- pracownia planowania żywienia
- pracownia obsługi konsumenta
Po zaliczeniu obydwu kwalifikacji uczeń otrzymuje tytuł : technik żywienia i usług gastronomicznych.
Dyrektor szkoły
Wicedyrektor
Kierownik szkolenia praktycznego
Przewodnicząca:Wanessa Wieczorek
Zastępca:Jakub Rymer
Członkowie:Kamila PietroniecTomasz Mika
Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia.
Pełna treść informacji
Czytaj więcej
Stowarzyszenie Obywatelska 30
Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły. Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.