ul. Obywatelska 30, 44-280 Rydułtowy
 Pon - Pt 8.00-15.00

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

  • Tytuł - obraz 1
  • Tytuł - obraz 2
  • Tytuł - obraz 3
  • Tytuł - obraz 4
  • Tytuł - obraz 5
  • Tytuł - obraz 6

Przepisy - portawy polskie

Bigos polski


bigos

Składniki:

  • ok. 0,4 kg kiszonej kapusty,
  • ok. 0,4 kg kapusty białej,
  • 0,2 kg wieprzowiny (np. szynki wieprzowej bez kości lub łopatki),
  • 0,15kg kiełbasy (wiejska domowa, chłopska domowa itp),
  • 10 dag boczku wędzonego (jak najmniej tłuszczu, najlepiej odkroić),
  • 1 duża cebula,
  • około 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • olej,

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek, papryka słodka, sól, pieprz  do smaku

Etapy przygotowania

  1. Kapustę kiszoną pokroić. Kapustę zwykłą poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną zalać wrząca wodą i gotować. Kapustę cukrową również zalewamy wrząca wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę podsmażyć na złoty kolor na oleju. Gdy kapusta kiszona pogotuje się jakieś 15 minut, na jej wierzch położyć usmażoną cebulę, nie mieszać. przykryć i gotować, od czasu do czasu sprawdzając zawartość wody( w obu kapustach).
  2. Wieprzowinę pokroić w kostkę, podsmażyć, a gdy „puści” wodę, dusić na bardzo wolnym ogniu do momentu gdy wody nie będzie.
  3. Gdy kapusta kiszona jest gotowana, dodajemy zwykłą kapustę, uprzednio ugotowaną, wieprzowinę, pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Gotować jeszcze to wszystko razem godzinę na bardzo wolnym ogniu, w razie potrzeby dolać odrobinę wody.. Następnie dodać przecier pomidorowy(rozłożyć na wierzchu i nie mieszać) i tak gotować jeszcze 1 godzinę na wolnym ogniu.

Kluski śląskie


kluski_slaskie_zraz_wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag mąki ziemniaczanej,
  • 2 jaja,
  • sól,
Opis przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jaja, dodać sól i szybko wyrobić ciasto. Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min.

Czerwona kapusta


czerwona_kapusta

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 15  dag boczku wędzonego,
  • 2 średnie cebule,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz, 
  • ocet do smaku
 
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, ugotować w posolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, a pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać.

Naleśniki z serem


naleniki_z_serem
Składniki ciasto:
  • 3 jajkaok.
  • 1,5  szklanki mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 szklanka  wody
  • soli - szczypta
  • olej  do rozgrzania patelni
Składniki nadzienia:
  • 2 żółtka,
  • 300 g twarogu ,
  • cukier - do smaku,
  • cukier waniliowy - dla zapachu,
  • rodzynki.
Sposób wykonania:
Ciasto: żółtko oddzielić od białka. Białko ubić, do żółtka dodać mąkę   i mleko, posolić i dokładnie roztrzepać do konsystencji gęstej śmietany. Do ciasta dodać ok. 1 łyżeczki dobrego oleju, a wtedy nie trzeba rozgrzewać  patelni olejem. Wystarczy 1 kropelka oleju kapana przed każdym naleśnikiem. Dodać ubite białko. Smażyć na gorącej patelni pamiętając o tym, by nie nalewać zbyt wiele ciasta - to mają być naleśniki, a nie omlety! Przewracać na drugą stronę gdy ciasto się zetnie, a brzegi zaczynają odstawać. Już przy pierwszym razie udaje się przewracać przez podrzucenie - wspaniała zabawa . Usmażone naleśniki dobrze jest składać na odwróconym dnem do góry talerzu.

Serowe nadzienie: wszystko dokładnie wymieszać. Nałożyć na naleśniki, złożyć je lub zawinąć (istnieje wiele sposobów np. w rulon) i podsmażyć na tłuszczu.

Zielona surówka z rzodkiewki


surowka_z_rzodkiewki

Składniki:

  • por - 2 sztuki, jabłko – 4 sztuk,
  • olej roślinny – ok. 4 łyżek,
  • rzodkiewki – 4 pęczki,
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr – 2 sztuki,
  • kukurydza z puszki – 1 puszka,
  •  rodzynki - 0,5 paczki

Sposób przygotowania:
  1. Odkrój zdrewniałą „stopę z wąsami” z pora, przekrój wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plastry. Obierz jabłka i zetrzyj na grubej jarzynowej tarce (lub pokrój w cienkie paski), wymieszaj z porem i olejem.
  2. zodkiewkę, umyj, usuń niejadalne części i zetrzyj na grubej jarzynowej tarce.
  3. Wymieszaj z pozostałymi warzywami i suchym sosem sałatkowy paprykowo-ziołowym Knorr i dodaj kukurydzę, ewentualnie dodaj rodzynki. Zostaw na 10 minut i podawaj.

Tradycyjny rosół polski (na dużą ilość)


rosol

Składniki:

  • 1kg wołowiny z kością,
  • 1kg. mięsa drobiowego rosołowego 30 dag cielęciny z kością,
  • 4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • średni  seler,
  • średni  por,
  • 3  cebule,
  • 5 dag suszonych  grzybów,
  • kawałek  włoskiej kapusty,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • koperek lub natka pietruszki,
  • maggi,
  • sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy korzenne, wlać  8 l zimnej wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować około półtorej godziny. Warzywa korzeniowe obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na połówki, opiec na blasze lub suchej patelni, Grzyby umyć, osączyć. Po godzinie gotowania wywar lekko posolić, grzyby, oczyszczony por i pozostałe warzywa, gotować na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy doprawić rosół maggi, zagotować. Następnie wyjąć mięso z garnka, a wywar przecedzić przez sito. Podawać z makaronem, ewentualnie z kostkami z kaszy manny lub krakowskiej, już na talerzu posypać rosół koperkiem albo natką pietruszki.

Kształcenie zawodowe

467842241 1090704599515144 4497027957500888728 n       Julia Jaźwiec
stypendystka Prezesa Rady Ministrów

 Konkurs fotograficzny - Jesienne Wariacje

Światowy Dzień Żywności

  • Beata Pirogowicz
    Beata Pirogowicz

    Dyrektor szkoły

  • Gabriela Mazurek - Piejak
    Gabriela Mazurek - Piejak

    Wicedyrektor

  • Małgorzata Warzecha - Staniczek
    Małgorzata Warzecha - Staniczek

    Kierownik szkolenia praktycznego

37
nauczycieli
393
uczniów
16
oddziałów
5
pracowni zawodowych

Samorząd szkolny

  402104717 852883593297247 4537809069971496834 n   

Przewodnicząca:
Wanessa Wieczorek

Zastępca:
Jakub Rymer

Członkowie:
Kamila Pietroniec
Tomasz Mika

Opieka stomatologiczna w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach

opieka stomatologiczna      

Zgodnie z Porozumieniem nr WO.031.5.2024 z dnia 21 sierpnia 2024r. w sprawie udzielania świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia stomatologicznego uczniom szkół i placówek, dla których organem prowadzącym jest Powiat Wodzisławski, opiekę stomatologiczną nad uczniami szkoły zapewnia Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Lexstom” Usługi Medyczne Sp. z o.o. z siedzibą w Wodzisławiu Śląskim przy ul. 26 Marca 164.
W ramach sprawowanej opieki stomatologicznej lekarz dentysta wykonuje:
1) świadczenia ogólnostomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 18 roku życia,
2) profilaktyczne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży do ukończenia 19 roku życia. 

Pełna treść informacji

Stowarzyszenie Obywatelska 30

      Jesteśmy grupą przyjaciół szkoły.
Stowarzyszenie zrzesza uczniów, ich rodziców, nauczycieli i innych pracowników szkoły.

Piszemy projekty.
Organizujemy festiwale fotograficzne i gastronomiczne.
Promujemy kierunki kształcenia prowadzone w naszej szkole.
Nasze działania finansowane są z budżetu Miasta Rydułtowy
oraz Powiatu Wodzisławskiego.
logo rydy Herb powiatu wodzisławskiego

logo obywatelska30

V Międzynarodowy Festiwal Fotografii - Rydułtowy 2023 „To bee, or not to bee”

  • To bee or not to bee - 30
    Beata Arcipowska / Gdańsk / Lot po nektar
  • To bee or not to bee - 21
    Jakub Jakubiak / Komarów / Powrót do domu
  • To bee or not to bee - 22
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / W blasku słońca
  • To bee or not to bee - 23
    Emanuel Gałązka / Londyn, Anglia / Wielkie Gały
  • To bee or not to bee - 24
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Odpoczynek przy ulu
  • To bee or not to bee - 25
    Kamila Kowalska / Rydułtowy / Rodzina
  • To bee or not to bee - 26
    Wojciech Wróblewski / Bolesławiec / Proszony gość
  • To bee or not to bee - 27
    Michał Olszewski / Giże / Odpoczynek 2
  • To bee or not to bee - 28
    Patrycja Szczechla / Skoczów / Makro piękno
  • To bee or not to bee - 29
    Kamila Godula / Libiąż / Odpoczynek po długim locie
  • To bee or not to bee - 20
    Karolina Hanuszewicz / Włynkówko / Karich 3
  • To bee or not to bee - 31
    Krzysztof Grzybowski / Chrzanów / Nurkująca w słoneczniku
  • To bee or not to bee - 32
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 1
  • To bee or not to bee - 33
    Michał Szperling / Trąbki / Pszczelarz 2
  • To bee or not to bee - 34
    Żaklina Błatoń / Wodzisław Śląski / Witalność
  • To bee or not to bee - 35
    Tymon Szymański / Nowe Kramsko / Beezee...
  • To bee or not to bee - 36
    Kamil Kamiński / Gogołowice / W locie
  • To bee or not to bee - 37
    Klaudia Czarniewska / Jejkowice /Życie pszczół 2
  • To bee or not to bee - 38
    Martyna Cieślik / Kornowac / Twarzą w twarz
  • To bee or not to bee - 11
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 2
  • To bee or not to bee - 2
    II MIEJSCE – Jacek Cisło / Brzeźce / Lot nad plastrem miodu
  • To bee or not to bee - 3
    III MIEJSCE – Agnieszka Wrześniak / Siepraw / Bezmatek
  • To bee or not to bee - 4
    I WYRÓŻNIENIE – Szymon Garbacz / Rachowice / Bee my Heksagon
  • To bee or not to bee - 5
    II WYRÓŻNIENIE – Klaudia Czarniewska / Jejkowice / Życie pszczół 1
  • To bee or not to bee - 6
    III WYRÓŻNIENIE – Martyna Cieślik / Kornowac / Odlot
  • To bee or not to bee - 7
    III WYRÓŻNIENIE – Łukasz Barański / Kielce / Rodzina
  • To bee or not to bee - 8
     Robert Głowacki / Szczytno / Zapylanie
  • To bee or not to bee - 9
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Nowonarodzeni
  • To bee or not to bee - 10
    Katarzyna Połczyńska – Szuszkiewicz / Gliwice / Przejście
  • To bee or not to bee - 1
    I MIEJSCE – Jacek Orzeł / Bochnia /Zdjęcie 5 z cyklu Mechabee
  • To bee or not to bee - 12
    Szymon Bialic / Karpniki / Odkrywając świat pszczół 3
  • To bee or not to bee - 13
    Zbigniew Piotrowski / Gdynia / W pasiece pewnej pięknej pszczelarki 5
  • To bee or not to bee - 14
    Michał Kubicki / Łódź / Na mniszku
  • To bee or not to bee - 15
    Piotr Pawlak / Wolbromek / Przygotowanie
  • To bee or not to bee - 16
    Piotr Dras / Płock / Cień1
  • To bee or not to bee - 17
    Paweł Kucia / Małoszyce / Witaj w ulu
  • To bee or not to bee - 18
    Patrycja Kowala / Bolewice / Wiosenne upojenie
  • To bee or not to bee - 19
    Angelika Kubicka / Stargard / Pszczoła w wielkim mieście