



Jeszcze raz zwracamy się do Was z jednoznacznym apelem by uczniowie pozostali w domu, by nie brali udziału w żadnych spotkaniach.
Postanowiono, że wszyscy nauczyciele naszej szkoły będą prowadzić kształcenie drogą elektroniczną.
Będą oni docierać do Was poprzez dziennik elektroniczny przekazując materiały do nauki.
Prosimy bardzo poważnie potraktować wskazówki i polecenia nauczycieli.
Nie traćcie czasu. Analizujcie przekazywane materiały, uczcie się!
Mamy nadzieję, że sytuacja będzie się poprawiać i wkrótce wrócimy do szkoły.
Szanowni Państwo,
od 12 do 25 marca br. funkcjonowanie naszej szkoły zostaje czasowo ograniczone.
W tym okresie placówka nie będzie prowadziła zajęć dydaktyczno-wychowawczych. To decyzja Ministra Edukacji Narodowej wynikająca z konieczności zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa.
Rodzicu,
Uczniu,
Pracodawco,
Jak się zabezpieczyć przed koronawirusem?
Osoby wracające z regionów zarażonych koronawirusem powinny powiadomić o tym telefonicznie stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się do oddziału obserwacyjno-zakaźnego. Więcej informacji dotyczących koronawirusa na stronie: gov.pl/koronawirus
Podejrzewasz u siebie koronawirusa? Zadzwoń pod numer 800 190 590!
Bezpłatna infolinia NFZ jest czynna całą dobę, przez 7 dni w tygodniu. Wykwalifikowani konsultanci poinformują Cię, co zrobić, by otrzymać pomoc.
Uczestnicy konkursu " Walentynkowe słodkości", który odbył się 14 lutego w naszej szkole wykazali się niezwykłą kreatywnością i wyczuciem smaku.
I miejsce - Oliwia Kabut - kl. 3 Tb - " Bo do tanga trzeba dwojga" - fondue czekoladowe z sosem truskawkowym oraz kruszonką.
II miejsce - Julia Ryszka i Angelika Kuczera - kl. 3 Tb - " Ciasto czekoladowe".
III miejsce - Julia Sobik i Emilia Siwoń - kl. 1 Td -" Walentynkowe szaleństwo" - deser
Karolina Żymełka i Wiktoria Konieczny - kl. 1 Tb - " Słodka łączka" - ciasto
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Alicja Pawliczek i Elżbieta Kałużny
Po raz kolejny mamy przyjemność zaprosić wszystkie dziewczyny - uczennice szkół ponadpodstawowych do udziału w eliminacjach konkursu Miss Reneta.
Miejsce i data wyboru finalistek:
niedziela, 26.01.2020 od godz.10.00
Hotel Rudolf, Havířov-Město,
Ważne by każda kandydatka zalogowała się na stronie https://www.missreneta.com/prihlaste-se
O wszystkim co związane z konkursem można przeczytać na stronie http://missreneta.cz
Filmy z lat ubiegłych znajdziecie TUTAJ.
Uczennice, które chcą skorzystać w przejazdu organizowanego przez naszą szkołę proszone są o zgłaszanie się w sekretariacie uczniowskim najpóźniej do godz 12.00 w dniu 22.01.2020 (środa).
„Pójdźmy do Betlejem i zobaczmy, co się tam zdarzyło i o czym nam Pan oznajmił".
Pasterze udali się też z pośpiechem i znaleźli Maryję, Józefa i Niemowlę, leżące w żłobie”.
Ewangelia wg św . Łukasza 2 . 15-16
Niechaj święta Bożego Narodzenia upłyną w atmosferze radości, spokoju i rodzinnego szczęścia, a Nowy Rok 2020 będzie czasem spełnionych nadziei i obdaruje wszystkich miłością i dobrem
życzą
nauczyciele, pracownicy i uczniowie
Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Prosimy uczniów oraz absolwentów o zapoznanie się z terminami i godzinami egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie oraz materiałami i przyborami pomocniczymi, z których mogą korzystać zdający w części pisemnej i praktycznej.
Szczegółowy harmonogram egzaminów znajduje się na tablicy ogłoszeń przy sekretariacie uczniowskim.
Osoby przystępujące do egzaminu proszone są o zgłoszenie się co najmniej 30 min. przed terminem rozpoczęcia egzaminu.
czytaj dalej - załącznik
12 grudnia uczniowie klasy pierwszej, drugiej i trzeciej technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych gościli, jak co roku, na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Była to kolejna wizyta w ramach podpisanej umowy o współpracy między naszą szkołą i uczelnią. W Katedrze Chemii powitał nas dr hab. Andrzej Danel, profesor nadzwyczajny UR. Na początku uczniowie wysłuchali jego bardzo interesującego wykładu pt.” Barwa, smak i zapach jedzenia oczami chemika”. „Potrójna pokusa”, czyli na temat wyróżników konsumenckiej oceny jakości żywności. Następnie w laboratorium Instytutu Chemii młodzież miała okazję podziwiać niezwykłe „chemiczne show”. Na koniec wizyty były podziękowania dla pracowników naukowych uczelni, życzenia bożonarodzeniowe oraz wspólne zdjęcie. W sposób szczególny dziękujemy Pani Dziekan WTŻ dr hab. Agnieszce Filipiak-Florkiewicz, prof. UR za życzliwe przyjęcie nas na uczelni. Po wizycie na uniwersytecie tradycyjnie był spacer po krakowskim rynku, zakupy na świątecznym jarmarku oraz wspólne zdjęcia. Dziękuję Wszystkim za udział, za to, że młodzież jest otwarta na nowe doświadczenia. Za wspaniałą atmosferę i godne reprezentowanie naszej szkoły. Już dzisiaj cieszymy się na kolejne odwiedziny w Krakowie.
Iwona Wrożyna
16 grudnia grupa uczniów naszej szkoły po raz kolejny udała się do Jastrzębia – Zdroju, aby odwiedzić dzieci, których domem jest Zakład Leczniczo-Opiekuńczy dla Dzieci „Betlejem”. Pojechaliśmy tam, by zawieźć chorym dzieciom swój uśmiech, serce, ciepły dotyk, otwarte ramiona, a także dary zakupione dzięki wrażliwości naszych uczniów oraz nauczycieli na potrzeby drugiego człowieka. Dziękuję serdecznie Wszystkim za okazane dobro - uczniom, wychowawcom, nauczycielom. Bądźmy dobrzy dla siebie nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale na co dzień. Jak mawiał św. o. Pio „Nie martw się o jutro. Myśl o tym, żeby być dobrym już dziś”.
Iwona Wrożyna
6 listopada uczniowie klasy 4Tc kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Poradnię Dietetyczną „Dietikon” w Rydułtowach. Jak co roku, dzięki uprzejmości dietetyków klinicznych prowadzących poradnię – Alicji Krupy i Barbary Herok, nasi uczniowie mieli wyjątkową okazję pogłębić i utrwalić wiedzę z zakresu żywienia, szczególnie dietetycznego oraz zapoznać się z pracą dietetyka na co dzień. Wszyscy chętni skorzystali też z pomiarów składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora oraz z analizy wyników. Dziękujemy serdecznie za życzliwe przyjęcie, a przede wszystkim za wiele cennych wskazówek żywieniowych. Mamy nadzieję na dalszą współpracę.
Iwona Wrożyna
Stowarzyszenie „Obywatelska 30”, działające przy ZSP w Rydułtowach zrealizowało projekt „Międzypokoleniowo o zdrowiu z kawą i superfood w tle” finansowany przez Urząd Miasta w Rydułtowach w ramach realizacji zadania publicznego w dziedzinie zdrowia. Z taką inicjatywą wyszli nauczyciele ZSP ponieważ sposób odżywiania ma bezpośredni wpływ na zdrowie człowieka, a szerzenie wiedzy na ten temat ma ogromne znaczenie w promocji zdrowego stylu życia. (czytaj całość)
10 października 2019 w Rydułtowskim Centrum Kultury podsumowano projekt "Europejski start w zawodową przyszłość", realizowany w latach 2018-2019. Dzięki projektowi 32 uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach odbyło dwutygodniowe praktyki zawodowe u zagranicznych pracodawców w Rimini i w Dublinie. Staże te stanowiły uzupełnienie kształcenia w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, fototechnik oraz technik logistyk. Celem projektu było nabycie przez jego uczestników praktyki oraz doświadczenia w przyszłym zawodzie w środowisku międzynarodowym. Beneficjenci projektu, samodzielnie funkcjonując za granicą, doskonalili umiejętności językowe i przełamywali bariery kulturowe, poznawali też kulturę kraju, w którym przebywali. Dzięki udziałowi w mobilności, uczniowie stali się bardziej pewni siebie, potrafią się lepiej adoptować i odnajdywać w nowych sytuacjach, są bardziej ciekawi i otwarci na nowe wyzwania. (czytaj całość)
W sobotę 28 września uczniowie naszego Technikum (Dennis Antończyk z klasy 4Tc, Oliwia Kabut i Angelika Kuczera z klasy 3Tb, Michał Brzoza i Katarzyna Gawron z klasy 1Td oraz Radosław Majwald z klasy 1Ta) po raz kolejny wsparli działania Miasta Rydułtowy w zakresie aktywizacji społeczeństwa w kierunku zdrowego trybu życia.
Serdecznie dziękujemy im za zaangażowanie i czynny udział w XIV Dniach Promocji Zdrowia. Działania na rzecz drugiego człowieka są dla naszych uczniów źródłem zadowolenia i satysfakcji, dlatego mam nadzieję na dalszą współpracę w przyszłości.
Iwona Wrożyna
26 września odbył się w naszej szkole Europejski Dzień Języków. Celem tej imprezy jest propagowanie nauki języków obcych a także promowanie różnorodności kulturowej i językowej Europy. W zabawie uczestniczyli uczniowie klas pierwszych. Oprócz zadań językowych musieli wykonać plakat związany z ideą tego dnia. I miejsce zajęła klasa I Te, która otrzymała słodką nagrodę. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w nauce języków obcych!
Wyniki konkursu gastronomicznego "Plony Jesieni":
I miejsce - Oliwia Kabut, Angelika Kuczera kl.3Tb
II miejsce- Artur Pogoda, Kornelia Tkocz kl.2Tb
III miejsce - Martyna Kawalec, Nikola Smyczek kl.1Tb.
Pozostali uczestnicy konkursu: Żaneta Kuczera, Daria Klimek kl.1b, Izabela Grzelec, Michał Brzoza kl.1Td, Katarzyna Gawron, Julia Sobik kl.1Td. Gratulujemy i dziękujemy.
Alicja Pawliczek
foto: Wojciech Polok i Marcel Otrzonsek
Projekt jest współfinansowany przez Urząd Miasta Rydułtowy.
Organizatorzy:
- Stowarzyszenie Obywatelska 30
- Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach
Linki do:
- regulamin konkursu „Batonik superfood dla zdrowia sportowca”
- formularz zgłoszeniowy dla uczniów ZSP w Rydułtowach
- formularz zgłoszeniowy dla uczniów szkół podstawowych w Rydułtowach
Warsztaty pt. „Kawa i jej walory prozdrowotne. Rola kawy w prewencji chorób degeneracyjnych” – skierowane są do członków Klubu Seniora „Sami Swoi” w Rydułtowach oraz uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach.
Celem tego działania jest obalenie mitu, że kawa szkodzi zdrowiu oraz rozpowszechnienie najnowszych wyników badań naukowych z zakresu wpływu spożycia kawy na zdrowie.