



Informacja dla uczniów/absolwentów dotycząca terminu, czasu trwania oraz materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający w części pisemnej i praktycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w sesji czerwiec - lipiec 2018 r.
W trzeciej edycji naszego konkursu gastronomicznego udział wezmą uczniowie z następujących szkół:
Praktyki zawodowe w Sofii.
8 logistyków odbywających praktyki w Firmie REDIMADE, organizuje przestrzeń magazynową w nowopowstałym sklepie, znajdującym się w jednej z sofijskich galerii handlowych. Uczniowie sortują, oznaczają oraz dobierają optymalne miejsca składowania dla przechowywanych towarów, którymi są markowe ubrania znanych, zagranicznych firm.
foto - Hanna Topol
Dyrektor ZSP nr 2 w Rydułtowach podpisał porozumienie gwarantujące trzy miejsca odbywania zajęć praktycznych w zawodzie kucharz w znanym wodzisławskim hotelu „Amadeus”. Na podstawie tego samego porozumienia hotel „Amadeus” daje także możliwość odbycia miesięcznych praktyk zawodowych w swojej restauracji trzem uczniom w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej www.hotelamadeus.pl
Uwaga! Od najbliższej środy (9.05) zmienia się plan lekcji.
2 maja 2018 roku w Rydułtowach odbyły się uroczystości z okazji Dnia Flagi RP, w których uczestniczyli nasi logistycy. Kompania składająca się z uczniów ITa oraz IITa na samym początku uczciła pamięć Powstańców Śląskich przy mogile znajdującej się na cmentarzu parafialnym a później przemaszerowała na uroczystą Mszę Świętą w intencji Ojczyzny. Dalsza część uroczystości odbyła się na Rynku, został odegrany hymn oraz została podniesiona flaga państwowa przez poczet flagowy składający się na naszych uczniów.
Dziś na stronach Ministerstwa Obrony Narodowej opublikowano listę placówek, które będą realizować program pilotażowy kierowany do szkół prowadzących klasy mundurowe.
Wśród zakwalifikowanych jest i nasza szkoła!
To wspaniała wiadomość dla uczniów klas, w których kształcimy techników logistyków.
Ministerstwo Obrony Narodowej doceniając starania placówek edukacyjnych prowadzących klasy wojskowe oraz pragnąc wykorzystać potencjał tkwiący w młodzieży rozpoczął we wrześniu 2017 roku realizację pilotażowego Programu Certyfikowanych Wojskowych Klas Mundurowych, który objął swym zasięgiem 58 placówek edukacyjnych w 16 województwach.
Dziś liczba szkół została zwiększona do 105, a my jesteśmy jedną z siedmiu zakwalifikowanych placówek w całym województwie śląskim.
Zgodnie z założeniami programu szkoły uczestniczące w programie otrzymują od Ministerstwa Obrony Narodowej wsparcie pozafinansowe w postaci instruktorów wojskowych prowadzących zajęcia, dostępu do obiektów i sprzętu wojskowego (Wojskowe Dni Szkoleniowe raz w miesiącu) oraz finansowe w postaci dotacji celowej na zakup sprzętu i wyposażenia indywidualnego niezbędnego do realizacji programu Edukacja Wojskowa. Absolwenci szkół-ochotnicy z obu edycji programu, po jego ukończeniu mają być objęci kilkutygodniowym szkoleniem wojskowym w ramach skróconej służby przygotowawczej lub powołani na krótkotrwałe ćwiczenie wojskowe zakończone przysięgą wojskową i zasilić rezerwy osobowe SZ RP. Dla młodzieży resort zapewni również ułatwienia w zakresie aplikowania do wojskowej służby zawodowej lub kandydackiej.
Tu przeczytacie więcej o programie i działaniach Ministerstwa.
Autorkami naszego tak pozytywnie ocenionego projektu są panie Hanna Topol i Klaudia Szombara.
Serdecznie gratuluję i dziękuję.
Jacek Stebel
W piątek 20 kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli kucharze z kl. 3a ZSZ oraz panie i panowie z Klubu Seniora " Sami Swoi" w Rydułtowach. Wszyscy wspólnie sporządzali potrawy kuchni greckiej i włoskiej: musakę oraz kurczaka w cieście kokosowym.O wspaniałą atmosferę w czasie pracy zadbała m. in. pani Marzena Rotter - koordynatorka klubu. Przygotowane wspólnie z uczniami dania zostały skonsumowane w sali obsługi konsumenta, w której podjęła gości opiekująca się pracownią pani Iwona Wrożyna.
Alicja Pawliczek
16 kwietnia Nikola Glenc, Dawid Franiczek, Wiktoria Żydek z kl.II Tc i Angelika Kuczera z kl. I Tb wzięli udział w Powiatowym Konkursie Kulinarnym " Pasta i basta-pasta primavera" organizowanym przez PODN w Wodzisławiu Śl. we współpracy z ZSE. Nikola i Dawid wykonali potrawę: „Kaczka sous vide/flambirowane krewetki/makaron z sosem pomidorowo- miętowym/szparagi/chips z parmezanu zajmując II miejsce. Wiktoria i Angelika sporządziły potrawę” Gniazda makaronowe ze szpinakiem/krewetki/puree kukurydziane”. Potrawy były pyszne a uczniów wspierała pani Wiesława Krajczok.
Dziękuję i gratuluję.
Alicja Pawliczek
11 kwietnia Nikola Glenc i Dawid Franiczek z kl.II Tc wzięli udział w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Kuchnia Nadwiślańska" organizowanym przez ZSP nr 2 CKP w Garwolinie.Wykonali potrawy: danie zasadnicze - Roladka/ puree z buraków/ kremowe kaszotto/duszone jabłko z paloną pieczarką oraz deser- ciastko cygaretkowe z musem pietruszkowym, pieczonym jabłkiem i malinami. Potrawy były pyszne a uczniów wspierała pani Elżbieta Kałużny.
Dziękuję i gratuluję.
Alicja Pawliczek
10 kwietnia 2018 w Naszej szkole odbyła się po raz pierwszy Akcja Rejestracji Dawców Szpiku. Akcja odbyła się dzięki niedawno nawiązanej współpracy szkoły z Fundacją DKMS.
W działania chętnie zaangażowały się uczennice z klasy II Tb – Luiza Chawełka, Aleksandra Paulus, Julia Rekucka oraz Katarzyna Krzykała. Wolontariuszki pomogły rozwiesić ulotki i plakaty oraz kolorowe balony i chorągiewki po całej szkole. Na akcję specjalnie została przygotowana sala lekcyjna na drugim piętrze, naprzeciwko gabinetu pielęgniarki. W akcji pomogła nam również Pani higienistka Izabela Buda, która pobierała wymazy Z jamy ustnej.
Akcja rozpoczęła się o godzinie 10.00 i trwała 3 godziny. Podczas akcji zgłosiło się 12 chętnych osób z naszej szkoły aby zarejestrować się jako dawca szpiku. Wolontariuszki pomagały im w wypełnieniu niezbędnych dokumentów, przeprowadzały procedurę rekrutacyjną i kierowały na pobranie wymazu z ust do Pani higienistki. Po zakończonej akcji wolontariuszki pod czujnym okiem opiekunki akcji Pani Hanny Mrozek spakowały wszystkie próbki i dokumentację tak aby paczka jak najszybciej mogła trafić do bazy Fundacji DKMS.
Mamy nadzieję i postaramy się aby takie akcje stały się w Naszej szkole cyklicznym wydarzeniem podobnie jak akcje krwiodawstwa. Zachęcamy wszystkich do zapoznania się z informacjami dotyczącymi oddawania szpiku, które są umieszczone na gazetce szkolnej oraz na stronach Fundacji DKMS.