foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Technikum
Technik logistyk (specjalnosc wojskowa)
Technik logistyk
Technik fotografii i multimediow
Technik żywienia i usług gastronomicznych
(dietetyka)
Branżowa Szkoła I stopnia
Klasa wielozawodowa
(kucharz, sprzedawca, cukiernik, piekarz, przetwórca mięsa i inne)

Zespół Szkół Ponadpodstawowych

w Rydułtowach

26 listopada 2009r. odbyło się pierwsze działanie „WYPRAWA NA NOWY LĄD”, w którym razem z piętnastoosobową grupą czeską ze SREDNI OBORNEJ SKOLY Z VITKOVA PODHRADI i ich nauczycielami nasi uczniowie z klas II Tb oraz III TB wykonywali potrawy pochodzące z Nowego Lądu, czyli z Ameryki Północnej i Środkowej.
Wykonywane były potrawy mające swoje korzenie nie tylko na tym kontynencie, ale także w tradycji Halloween (zapraszamy do zapoznania się z smakowitymi przepisami, tutaj):

  • MUFFINY DYNIOWE,
  • PALCE CZAROWNICY,
  • KRWISTY POPCORN,
  • PONCZ,
  • DIABELSKIE OCZY,
  • ZUPA NIEWOLNIKÓW,
  • CHILLI CON CARNE,
  • CAKE CZEKOLADOWO-CYTRYNOWY,
  • ZAPIEKANKA SEROWO-ZIEMNIACZANA,
  • ZUPA Z DYNI,
  • SAŁATKA JESIENNA Z DYNIĄ I PAPRYKĄ,
  • TORTILLA,
  • KANAPKI Z FETĄ NA CHIPSACH,
  • SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW I POMIDORÓW (naprawdę super!!)
  • SAŁATKA MEKSYKAŃSKA,
  • WIEPRZOWINA I WARZYWA W SOSIE Z CURRY.

W ramach budżetu projektu przewidziane zostały wydatki na zakup wyposażenia nieinwestycyjnego, w ten sposób nasza pracownia technologii gastronomicznej wzbogaciła się w; zestawy noży, deski do krojenia, patery, tacki, garnki 5l, 10l i brytfanny.

Pozostałe trzy działania w ramach mikro projektu będą się odbywać już po nowym roku, pierwsze w lutym pod tytułem „WARIACJE NA TEMAT KARMELU, MARCEPANU I CZEKOLADY” następnie „WYPRAWA W KRAINĘ TRADYCYJNYCH POTRAW POLSKICH”
oraz  „ŚRÓDZIEMNOMORSKA WYPRAWA DO WŁOCH I GRECJI”.


M. Janecka, A. Pawliczek
Copyright © 2022 Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Rydułtowach. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.